Wat is lifehacking? Slimmer en beter leven!

In Geen onderdeel van een categorie by Susan Dullink

Wat is lifehacking? Lifehacking gaat om slim werken en productiviteit. Voor mij is het een stuk breder. Lifehacking is letterlijk het verbeteren van je leven. Voor mij gaat dat ook om geld en bezit, de invulling van je leven, ervaringen en reizen.

Lifehacking Nederland

Lifehacking wordt vaak geassocieerd met productiviteit. Dat is niet zo gek. Lifehacking betekent letterlijk het aanpassen van je leven. Slimmer werken door tips voor productiviteit, dat valt daar zeker onder.

In mijn visie valt productiviteit meer onder het mind en brein. Samen met thema’s zoals geluk, leren, geheugen en spiritualiteit.

NB.

Lifehacking is voor mij dus breder dan slimmer en productiever werken. Ok, het gaat om meer doen, in minder tijd en met minder stress. Voor mij gaat het invullen van heel je leven. Buiten gezondheid, trainen en je mind. Natuurlijk zijn ze wel nauw met elkaar verbonden.

Voor mij valt lifehacking uiteen in 3 categorieën: geld (en bezit), invulling en doel. Hoe dit met elkaar samenhangt, staat in het onderstaande model.

wat is lifehacking

Mijn model van Lifehacking

Geld en bezig

Onder geld en bezit vallen de deeleconomie, doe het zelf, minimalisme en ondernemen.

1 Deeleconomie. Wil je nog alles zelf bezitten? Ik geloof in de deeleconomie. Spullen bezitten is niet meer nodig. Voorbeelden zijn Peerby (je kan spullen lenen in je buurt), Blabla car (een autorit delen) of Couchsurfing (bij iemand logeren).

2 Doe het zelf. Doe het zelf. Waarom zou je alles willen kopen? Je kan veel dingen zelf maken. Zelf ben ik trouwens niet zo handig. Voor mij is ‘doe het zelf’ niet alleen klussen in en rond het huis. Mijn vriendin en ik hebben een moestuinbak waar we zelf groenten kweken.

Of denk aan het zelf maken van zuurkool en yoghurt.

3 Minimalisme. Minimalisme hangt samen met de deeleconomie (punt 1). Wat heb je echt nodig in je leven? Een trend als ontspullen hoort heel nauw bij het minimalisme.

Minimalisme betekent trouwens niet dat je helemaal niets hebt. Het gaat erom dat je hebt wat je nodig hebt en dat je bewuste keuzes maakt over de kwaliteit van de spullen die je hebt. Zelf heb ik bijvoorbeeld een dure headset om muziek te luisteren als ik aan het werk ben.

De geluidskwaliteit geeft mij zoveel voldoening en helpt me enorm veel in mijn productiviteit. Dan is die uitgave mij dat dubbel en dwars waard.

4 Ondernemen. Om te ondernemen hoef je geen ondernemer te zijn. Voor mij kun je ook ondernemend zijn als je in loondienst bent. Het gaat zowel om je instelling als om dingen die je kan doen om je te helpen te ondernemen.

Voor mij gaat dat bijvoorbeeld ook om uitbesteden (outsourcing). Zijn er dingen die je zelf nog doet, maar waarvan het slimmer is dat iemand anders het doet. Omdat diegene er beter in is of dat die het goedkoper kan doen?

Zelf laat ik het bewerken van mijn podcast afleveringen bijvoorbeeld door iemand in de Filippijnen doen.

Invulling

Onder Invulling vallen Lifestyle Design en filosofie.

5 Lifestyle Design. Lifestyle Design staat voor dat jij je leefstijl kan inrichten rond de dingen die je het leukste vindt. Voor mij staat ‘lifestyle design’ ook voor het optimaliseren van je leven: voeding, beweging, stress, slaap, mind, sociale leven en meer.

6 Filosofie. Levensfilosofie gaat over met welke instelling je het leven leeft. Ok, dat klinkt misschien wat vaag. Dit gaat over nadenken van het creatieve en dynamische van het menselijk leven, zonder dat je dit kan vatten in wetenschap of rationele zaken.

Dit kan je wat meer houvast geven als er veel gebeurd in je leven.

Zelf heb ik me bijvoorbeeld verdiept in het Boeddhisme en het Stoicisme. Alles wat gebeurt in de wereld is volgens deze filosofie van tevoren bepaald, maar de vrijheid en autonomie van de mens zit hem erin dat hij vrij is in zijn reactie hierop.

Doen

Onder Doen vallen ervaringen en reizen.

7 Ervaringen. Je wordt gelukkiger van ervaringen dan van spullen. Zelf probeer ik ook dingen te ervaren, plekken te ontdekken en dingen uit te proberen. Niet alleen op sportief gebied, zoals een lange wandeling maken of een berg op fietsen.

Voor mij zijn ervaringen ook: een nieuw en lastig recept leren te koken, een half jaar vrijwilligerswerk doen in Ghana, met Susan een nieuwe stad ontdekken of met vrienden een dag houthakken in het bos.

8 Reizen. Reizen en vakanties hangen natuurlijk heel erg samen met ervaringen (punt 7). Ik vind het heerlijk om te reizen. Mijn favoriete reizen waren naar het westen van de Verenigde Staten (San Francisco en de Grand Canyon), naar zuid-oost Azië (Vietnam, Laos en Cambodja), Indonesië (duiken en surfen) en de surfvakantie in Marokko.

Zoals de foto boven, een heerlijk strand in Indonesië.

wat is lifehacking

Lifehacking is voor mij ook reizen (links) en zelf groenten kweken (rechts)

Mijn verhaal

De taxichauffeur keek me raar aan. Moest ik daar naar toe?

Hij was gewend om zijn gasten naar de duurdere hotels te brengen.

Maar nu?

Nu moest hij naar een flatgebouw uit de jaren 60 in de mindere wijken van Helsinki. Het was twaalf uur ’s nachts. Ik was 5 minuten daarvoor door de douane op het vliegveld gelopen.

De trein naar de stad reed niet meer. Ik moest met een taxi.

Waarom geen hotel? Ik had besloten om te gaan couchsurfen. Ik was voor een congres in Helsinki. De hotels zijn best prijzig en het leek mij een leuke manier om echte Finnen te leren kennen.

Achteraf zou ik het weer doen. Niet zo snel als ik met Susan naar een stad zou gaan, maar wel weer als ik alleen ergens moet zijn.

Om mijn kansen te verhogen dat ik bij iemand mocht logeren voor 4 dagen had ik mij van te voren geverifieerd bij Couchsurfing. Kosten: 19 euro per jaar.

Dat helpt. Marieke, een vriendin van me, was al meer bedreven in couchsurfing. Zij gaf mij als tip om de verificatie te doorlopen en te zorgen voor referenties. Dat wilde ze wel voor me doen.

Daarnaast moest ik specifiek mensen benaderen waar ik wilde slapen. Lukrake oproepen in groepen op de website? “Nee, dat moet je niet doen. Dan maak je minder kans.”

Om 0.45 kwam ik aan op het adres. George was een jaar 45, alleenstaand, momenteel werkloos, een liefhebber van motorrijden en hij was opgegroeid in Israel. Hij had eten voor me staan, een handdoek klaargelegd en een reep chocolade. Hij was ontzettend aardig en behulpzaam.

Hij was ook eerlijk: “Ik vind het leuk om mensen hier te ontvangen, maar ik zou het nooit zelf doen”.

Waarom was ik dan bij hem welkom? “Ik vind het gezellig. Ik doe het vooral tegen de eenzaamheid”.

Ik voelde me een beetje ongemakkelijk toen hij dat zei.

Overdag waren zowel hij en ik niet thuis. Ik kreeg een sleutel van hem en we aten een paar avonden samen. We hadden gesprekken over relaties, zijn kinderen, het zoeken naar werk en hobby’s.

Met couchsurfing hoef je niet te betalen. Dat voelde voor mij niet fijn. Marieke had me een tip gegeven: “Neem iets mee dat typisch Nederlands is. Zoiets als stroopwafels. Laat dat achter als je weg gaat”.

Toen ik om 20.00 landde op Schiphol deed ik mijn telefoon aan. Ik had een bericht van George. “Bedankt voor de stroopwafels. Dat had je echt niet hoeven te doen”.

Ik moest glimlachen. Ik opende de app van Couchsurfing. “Waren er nog buitenlanders die een slaapplek in Amersfoort zochten?”

ervaringen geluk

Voorbeeld van ervaringen en reizen. Susan en ik gingen in Fiss (Oostenrijk) op ski’s langs de piste omhoog lopen. Geweldig om te doen, zoveel voldoening als je weer naar beneden gaat. Op ski’s.

Lees deze 5 artikelen

Wil je nog meer de diepte in over lifehacking? Lees dan deze 5 artikelen.

  1. Lifestyle Design
  2. Peer to peer lenen (en geld verdienen)
  3. Ontspullen! Wat is het en hoe doe je het?
  4. Mannenweekend tips
  5. Houthakken met vrienden

Direct Meer Energie en Focus -
met 9 Simpele Hacks

Download de GRATIS cheatsheet en ontdek hoe je vandaag nog Meer Energie en Meer Focus kunt krijgen (+ Kortingsvoucher, Receptenboek en meer)
JA, dat wil ik!