leven beter tips

Je leven verbeteren. 4 tips voor een awesome leven!

In Artikel, Mind by Peter0 Comments

Leven verbeteren, hoe doe je dat? Hoe kun je de kwaliteit van je leven verhogen? Wat zijn tips en advies om je leven beter te maken? Waarom wil jij je leven verbeteren? 

Kwaliteit leven verhogen

Hoe kun je de kwaliteit van je leven verhogen? Dat een vraag die mij al wat langer bezig houdt. In een zekere zin trekt biohacking mij daarom zo aan. Biohacking is immers “de kunst en het vak van het verbeteren van je lichaam en leven door biologie, technologie, wetenschap en persoonlijke experimenten.”

De kern, voor mij althans, zijn de persoonlijke experimenten. Waarom is dat eigenlijk? Eerder heb ik het al geschreven dat persoonlijke experimenten zorgen dat ik dingen doe die buiten mijn comfort zone liggen. Maar onlangs kwam ik ook tot de realisatie dat experimenteren zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en groei. 

Een terugkerend thema in interviews die ik heb met experts voor de podcasts is dat veel mensen niet precies weten wat goed voor ze is (thema #1) of het wel weten en dit toch niet altijd kunnen/willen toepassen (thema #2).

Heel simpel: voor mij kan een ontbijt met bulletproof coffee goed werken, maar dat hoeft voor jou niet zo te zijn (thema #1).

Ik denk dat ik een aantal jaren geleden mensen daarvan wilde overtuigen. Nu is dat een stuk minder. Ik doe mijn ding. Door persoonlijke experimenten te doen, kom ik er achter wat voor mij werkt (thema #1). 

Een ander voordeel daarvan is dat ik ideeën in de praktijk kan testen. Neem 5 dagen niet eten. Volgens sommige mensen is dat heel gezond. Dat kan best, maar door mijn persoonlijke experiment heb ik gemerkt dat je daar wel behoorlijk wat wilskracht voor moet hebben. Iets weten is iets anders dan iets dagelijks of wekelijks toepassen (thema #2).

Of jij kan toepassen wat je weet? Dat ligt aan je karakter, de mentale energie die je hebt, tijd, je emotionele staat, je omgeving en nog veel meer. Je hoeft het niet. Je hebt de vrijheid om dat zelf te beslissen. Gelukkig maar, want dat maakt ons mens. 

Persoonlijke ontwikkeling tips (4x)

De kern van mijn levensfilosofie (ja, een groot woord, maar ik kon even niets anders verzinnen) is dat persoonlijke experimenten mij kunnen helpen om mijn leven te verbeteren. Maar dat is niet alles. Volgens mij gaat het ook om hard werken (tip #1), maar dat werkt niet altijd (tip #2). Je moet af en toe dingen durven los te laten (tip #3) en persoonlijke crises gebruiken (tip #4). 

  1. Hard werken loont
  2. Hard werken is een mythe
  3. Loslaten
  4. Persoonlijke crisis gebruiken 

Wat ik daarmee bedoel, lees je hieronder. 

Consistent werken aan je doelen (1) 

Hard werken loont. Het is een illusie dat een artiest zomaar wordt opgepikt, een onbekende auteur ineens wordt ontdekt en dat een anonieme voetballer plotseling wordt gescout. Talent is belangrijk, maar minstens net zo belangrijk is hard werken. Dat komt ook terug in de 10.000 uren regel. Een concept dat ik voor het eerst tegenkwam in het boek ‘Outliers’ van Malcolm Gladwell [link onderin]. 

Wat hier mee te maken heeft, is dat ik heel erg geloof in het boek ‘The Slight Edge’ van Joe Olsen. Dit boek werd aangeraden door Leroy Naarden in een podcast interview dat ik met hem had. De essentie is dat je een succesvol leven hebt door de dingen die je elke dag, elke week of elke maand consistent doet. 

Twee voorbeelden hoe ik dit probeer toe te passen.

  • Ik wil zelf sneller hardlopen. Daarvoor doe ik naast mijn CrossFit workouts minimaal één keer een hardlooptraining met veel intervallen.
  • Ik wil betere vlogs en video’s maken. Daarom probeer ik één keer in de twee weken een video te plaatsen op mijn YouTube kanaal. 

Minstens net zo belangrijk als consistent dingen doen en hard werken is om af en toe stil te staan bij wat je aan het doen bent. Volgens mij heeft Steven Covey in een boek dat wel mooi gezegd: “Begin met je einddoel in gedachten”. Daarmee bedoel ik dat je moet stilstaan als je ergens mee begint en daarna ook nog periodiek pauze moet nemen. Stil staan. Reflecteren. 

Concrete tips? Ik praat erover met Susan en neem altijd trouw een dagboek in mijn tas mee om notities, gedachten en concrete acties in op te schrijven. Ik merk ook dat vakanties en reizen me wat vrijer in mijn hoofd maken. Het is dan alsof ik er wat verder vanaf kan staan en dingen beter in perspectief kan plaatsen. 

Talent is belangrijk (2) 

Vergeet de vorige tip: hard werken is een mythe. James Clear is een held van mij en één van zijn recente blogs staat onderin dit artikel. Hij schrijft dat je met hard werken naar een doel een heel eind komt. Maar uiteindelijk ben jij in je mogelijkheden ook beperkt. 

“Je genen bepalen 25% tot 35% van je prestaties”Onderzoekers

Onderzoekers zeggen dat je genen voor 25% tot 35% van je prestaties bepalen. Dat percentage valt wel mee maar is niet verwaarloosbaar. Je kan dus zeggen dat je genen wel invloed hebben op je leven en prestaties, maar dat ze niet bepalend zijn. 

Vervolgens raadt hij aan om naar je sterke eigenschappen te kijken en die te combineren. Je bent niet uniek in sterke punt A, maar misschien wel als je A combineert met B. Een bekend voorbeeld is Scott Adams, de tekenaar van Dilbert. Hij vertelt eerlijk: “Ik ben geen artiest en ik ben ik niet grappig. Maar gecombineerd heb ik met veel succes een eigen niche gevonden”.

Je hoeft dus niet overal perfect in te zijn. Wat is je niche? Waar wil jij heel goed in worden en alles voor geven? Wat ga je doen om daar hard voor te gaan werken (tip #1)? 

Durven loslaten (3)

Loslaten. Durf jij dat? Het is goed om af en toe je gedachten, emoties en verwachtingen los te laten. Het is niet altijd nodig om je leven te optimaliseren. Alleen groeien in fysiek, cognitief en mentaal opzicht is beperkt. Je moet spiritueel mee groeien, anders loopt je leven uit balans. De essentie daarbij is om hard te werken (tip #1), maar juist om ook durven los te laten.

Zelf heb ik daar ontzettend veel moeite mee. Toch besef ik me dat ik het meer moet doen. Meer moet durven. Zoals je in de volgende paragraaf kunt lezen, word ik er wel regelmatig aan herinnerd. 

Susan en Peter

Met Susan tijdens onze vakantie. Als je altijd op vakantie bent, is het dan nog wel bijzonder?

Waarom altijd beter?

Waarom willen mensen altijd verder en beter? Dat was de laatste vraag die ik kreeg nadat ik een lezing over biohacking had gegeven bij een bedrijf die software maakt voor onderwijsinstellingen. 

Simpel. Die drang is menselijk. Dat zorgt voor evolutie, innovatie en verbetering. Of is dat een erg Amerikaanse gedachte? Toevallig waren Susan en ik eerder die week naar een debatavond in Utrecht geweest. Het thema van de avond was ‘De beste versie van jezelf’.

De beste versie van jezelf zijn heeft heel erg te maken met zelfidentiteit. Dat is al een vaag begrip. Gaat dat alleen om je lichaam? Of wat je doet, dat je heel erg versmolten bent met je werk? Het heeft ook te maken met verwachtingen. Heb je hoge verwachtingen van jezelf? 

Ik heb een keer een cursus ‘Acquisitie voor professionals’ gedaan. Één van de mantra’s daar was: ‘Always underpromise and overdeliver’. Het zou aardig zijn om dat ook in je leven te doen. Niet teveel haast hebben, niet teveel van jezelf verwachten en je identiteit durven los te laten. 

Het loslaten van je identiteit komt ook heel erg terug in een boek dat ik nu lees. Het boek heet ‘Verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz [link onderin]. Het probleem dat iedereen heeft, is zelfafwijzing. Wij vinden onszelf niet goed genoeg zoals we zijn. Dit start al als we jong zijn en we bouwen allerlei mechanismes hiertegen op als we ouder worden. Denk aan: conflicten vermijden (hier ben ik schuldig aan) of je heel erg met een bepaalde rol identificeren. 

Wees tevreden met jezelf. Dat is simpel, maar niet eenvoudig

Het helpt dus om tevreden met jezelf te zijn. Gewoon, zoals je nu al bent. Dit is simpel, maar niet eenvoudig. Dit vereist ook talent (misschien die genetische aanleg van tip #2) en hard werken (tip #1). Mediteren kan hier al erg in helpen, omdat je jezelf traint in het accepteren van dingen zoals ze nu zijn. 

Het klinkt als een paradox: je leven verbeteren én tevreden zijn met wie je nu bent. Hoe dat moet? Dat weet ik ook niet, maar ik probeer me er doorheen te worstelen. 

Persoonlijke crises gebruiken (4)

Dit is nog maar een recent inzicht. Soms lijkt het leven zwaar, door alle obstakels, problemen en worstelingen die het je opwerpt. Maar sommige uitdagingen zoek je zelf op. Neem de toenemende populariteit van obstacle runs, mensen die een marathon willen rennen of andere extreme sporten.

Geloof me, een marathon hardlopen doet pijn. Vooral bij kilometer 35 was het voor mij afzien. Ik liep de marathon in Groningen. Het was nat, koud en mijn benen werden als een magneet de grond in getrokken. Toch was de ontlading immens toen ik over de finish kwam. 

Dat is wat Kasper van der Meulen me vertelde toen ik een seminar van hem bezocht. Het zit niet in de menselijke natuur om zorgeloos te leven. Dat maakt je ongelukkig. Je hebt problemen nodig in je leven. Maar dit is de crux: het zijn problemen die je zelf kiest. Als jij de keuzevrijheid hebt om zelf je problemen en uitdagingen te selecteren, dan heb je een gevoel van controle.

Dan kan jij het aan. 

Ik vind het vreselijk lastig, maar ik ben begonnen met elke ochtend een stuk Stoïcijnse filosofie te lezen. Stoicisme gaat juist uit van dit concept. Het leven is nooit zonder zorgen en problemen. Kies de problemen, omarm ze en deal met ze. 

 

Meer weten?

Dit zijn relevante en gerelateerde artikelen:

Dit zijn externe artikelen die ik heb gebruikt:

Heb jij nog vragen aan me? Laat een reactie achter!

Leave a Comment