bulletproof dieet recept

Ketogeen dieet. 3 recepten voor ontbijt, lunch & diner

Peter Geen onderdeel van een categorie 4 Comments

Ketogeen dieet recepten. Eet jij volgens het ketogeen dieet? Dat betekent dat je lichaam in ketose komt. Je lijf haalt de energie vooral uit het eigen lichaamsvet. Het ketogeen dieet wordt vaak gebruikt als je wilt afvallen. Wat zijn lekkere (en snelle) recepten binnen het ketogeen dieet?

 1. Groenten met kaassaus zonder kaas (voor diner)
 2. Zalm en avocado salade (voor lunch)
 3. Bulletproof coffee (voor ontbijt)

Eet smakelijk!

1 Recept kaassaus zonder kaas

Je kan variëren met de groenten. Zo heb ik op ‘kliekjesdag’ (meestal is dat op vrijdag bij ons), alle overgebleven groenten op deze manier bereid. Dat was iets van een halve prei, een derde van een courgette, wat andijvie en een paar stukken paksoi. 

Hoe deed ik dat? Ik bracht de groente aan de kook. De helft legde ik op het bord en de andere helft werd een heerlijk romige kaassaus. Die kaassaus maakte ik met de ingrediënten zoals ze hieronder staan, dus met de boter, olie, appelazijn, kruiden en wat zeezout.

Dus ook vanuit het oogpunt van minder voedsel verspillen, is dit een heerlijk recept. 

Wil je weten waarom ik dit recept geweldig vind? Je kan eigenlijk nooit teveel groente eten. Maar groente eten op zichzelf, op het nu gekookt of geroerbakt is, bied mij niet altijd genoeg variatie. Daarom is dit recept echt heerlijk.

Serieus, als je niet beter zou weten dan denk je dat het gewoon een romige kaassaus is. De boter en de MCT olie maken het romig. De appelcider geeft het een heel licht zurige smaak en het zout zet dat geheel nog even wat sterker aan.

Op de foto boven deed ik de saus op asperges, samen met zoete aardappels en kippenvleugels. Een heerlijke combinatie. Echt, probeer het eens. Je zult het vaker over je groenten gieten. 

Ingrediënten

 • 400 gram broccoli, asperges, paksoi, andijvie of spinazie
 • 3 eetlepels boter van grasgevoerde koeien
 • 2 eetlepels MCT olie
 • 0,5 eetlepel appelazijn
 • Verse kruiden zoals oregano, dille of thijm
 • Zout

Bereiden

 1. Doe de groenten in de pan met een laag water
 2. Breng de water en groenten aan de kook
 3. Kook de groenten beetgaar (meestal rond de vier minuten)
 4. Giet de pan met groenten af
 5. Leg de helft van de groenten op de borden
 6. Doe de andere helft in een blender
 7. Voeg de boter, MCT olie, de apelcider, de kruiden en het zout toe
 8. Doe de blender aan
 9. Stop de blender als je ziet dat je een romige saus hebt
 10. Schenk de romige saus over je groenten heen

Extra: Heb je aan het einde van de week groenten over? Dit is een mooie en lekkere manier om niets te verspillen.


2 Zalm avocado salade

Wil je de dag starten met alleen maar goede vetten? Kies dan voor een supersnelle zalm avocado salade. Beide dingen afzonderlijk zijn al heerlijk. Misschien heb je moeite met vis ‘s ochtends, maar ik vind het heerlijk. Je kan het ook prima als lunch eten of bij het avondeten.

Hoeveel tijd kost dit? Ongeveer 2 minuten.
Wat heb je nodig? Een schaaltje, één avocado, 50 tot 100 gram gerookte zalm, olijfolie, zout en peper.

Aan de slag!

 1. Snij de avocado door midden. Haal de pit eruit.
 2. Doe de stukjes avocado in de schaal.
 3. Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes en doe deze stukjes ook in de schaal.
 4. Mix de zalm en avocado en voeg nog een lekker scheutje olijfolie toe.

IMG_5284

Zalm en avocado salade met olijfolie


3 Bulletproof koffie

Voor mij is het echt een kickstarter van de dag. Daarnaast ontbijt Mark Sisson (van de Primal Blueprint) ook altijd met een kop koffie, zo staat in dit artikel van de LA Times. Tot de lunch heb ik geen trek en soms hoef ik pas ‘s avonds weer te eten. 

Hoeveel tijd kost dit? Ongeveer 5 minuten. Wat heb je nodig? Goede biologische koffie, een scheutje MCT olie (of kokosolie), één a twee eetlepels grasboter en een blender.

Aan de slag!

 1. Zet de koffie
 2. Doe de koffie in de blender
 3. Voeg de grasboter en MCT olie toe
 4. Zet de blender aan

Onderin staat een link naar een uitgebreid artikel van hoe je bulletproof coffee moet maken.


Een bonus is een interview die ik hield met Vanessa Spina.

Tips ketogeen dieet

Op de Biohacker Summit 2017 in Helsinki interviewde ik Vanessa Spina. Zij is eigenaar van de blog ketogenicgirl.com [link onderin]. Ik vroeg haar naar wat het dieet inhoudt en welke tips ze heeft. Ik vraag haar bijvoorbeeld hoe je dit dieet makkelijk kan volhouden.

Interview met Vanessa Spina (ketogenicgirl.com)


Meer weten?

Eerder schreef ik deze artikelen:

Eet jij volgens het ketogeen dieet? Wat zijn je favoriete recepten? Laat een reactie achter!

Comments 4

  1. Hey Daniëlle,
   Ja hoor, dat kan wel.
   MCT olie is een extract van kokosolie en dus krachtiger. Voor de smaak zal het niet zo veel verschillen, ik zal het zelf binnenkort ook eens proberen!
   Peter

 1. Hallo, ik ben een vrouw van 53 jaar en volg sinds september het ketogeen dieet voor mijn epilepsie. Ik heb er baat bij, en daardoor minder epilepsie. Ik ben daar erg blij mee, maar nu is bij mij een verhoogd cholesterol vastgesteld, wat moet ik nu? Zonder vetten krijg ik meer epilepsie, met de vetten krijg ik kans op hartproblemen. Is er een alternatief? Zelf dacht ik aan het gebruik van alleen plantaardige vetten, maar ik weet niet of dit kan of goed is. Hopelijk kunt u mij van advies voorzien.

  1. Post
   Author

   Hoi,
   Wat fijn dat je baat hebt bij het ketogeen dieet! Zelf ben ik geen arts, diëtist en voedingswetenschapper.
   Wel meet ik regelmatig mijn bloedwaarden. Cholesterol is een onmisbare stof, maar het gaat inderdaad om de balans (niet te hoog en niet te laag).
   Gaat het om het LDL of het LDL/HDL ratio? Volledig plantaardig durf ik niet te zeggen. Avocado’s en peulvruchten lijken te helpen, maar dat geldt ook voor vette vis.
   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.