creative commons Jason Ilagan

Hoe werkt de Fitbit?

In Persoonlijke experimenten, Quantified Self by Peter4 Comments

Sinds een paar weken heb ik een Fitbit. Deze maand wil ik elke dag minimaal 10 duizend stappen zetten en dus elke week minimaal 70 duizend stappen. De Fitbit Flex ziet eruit als een polsbandje. De Fitbit is niets anders dan een geavanceerde stappenteller. Maar hoe werkt de Fitbit? Hoe meet de Fitbit het aantal stappen dat ik zet en hoe ik slaap.

Inhoud van dit artikel:

Hoe werkt de Fitbit?

Het belangrijkste onderdeel van de Fitbit is niet het polsbandje. Als je een Fitbit Flex koopt krijg je zelfs twee polsbandjes, een grote en een kleine. De polsbandjes zijn het omhulsel van het meetinstrument, namelijk de Fitbit zelf. De Fitbit is een elegant en klein apparaat. Het is ongeveer twee centimeter lang, vier millimeter hoog en 6 millimeter breed. Het weegt weinig, het voelt als een gewone polsband.

Versnellingsmeter

De Fitbit zelf is het belangrijkste onderdeel. In de Fitbit zit een geavanceerde driedimensionale versnellingsmeter. Deze meter houdt niet alleen bij in welke richting wordt bewogen, maar ook met welke intensiteit. Het apparaat zet deze ruwe data om via algoritmes in informatie. De algoritmes nemen de ruwe data mee in de berekening, maar kijken daarnaast ook naar je leeftijd, geslacht, gewicht en lengte. Op basis daarvan berekenen ze het aantal stappen dat je hebt gezet en hoeveel afstand je hebt afgelegd. De algoritmes zijn uiteraard het best bewaarde geheim van de Fitbit.

De polsband en de versnellingsmeter:

De polsband en daarop de Fitbit zelf.

Calorieën meten

Hoe kan de Fitbit aan de hand van al die bewegingen afleiden hoeveel calorieën je verbrand? Dit is een proces van continue aanpassing. Op deze website staat het verhaal hoe de eerste gebruikers van de Fitbit een mobiele luchtinstallatie met zich meedroegen. Aan de hand van een analyse van de adem die iemand gedurende de dag uitademt, werd het aantal verbrande calorieën berekend. Dat werd weer omgezet in een algoritme voor de Fitbit.

Slaap meten

Met vijf keer tikken op de Fitbit zet je het apparaat in de modus om je slaap te meten. Hoe werkt dit? Ook hier wordt de versnellingsmeter gebruikt. Het uitgangspunt is dat als je niet beweegt met je armen, je aan het slapen bent. Voor mensen die van nature onrustig slapen is de Fitbit daarbij minder geschikt. De komende tijd gebruik ik naast de Fitbit ook de app Sleep as Android op mijn smartphone. 

Met de Fitbit kun je dus van alles meten. Wat is mijn oordeel? Tijd voor een review: 

Review Fitbit Flex

Een polsband die het aantal stappen meet. Het klinkt een beetje raar. Waarschijnlijk kan het nog nauwkeurig, maar ik ben behoorlijk onder de indruk wat de Fitbit nu al kan! Naast het vergelijken van slaapdata wil ik ook kijken naar andere inspanningen.

Review van de Fitbit Flex. Sinds kort heb ik een Fitbit. Een fitbit is een zogenaamde ‘activity tracker’. De Fitbit meet het aantal stappen dat ik zet per dag en hoeveel ik loop. Het doel is om per dag minimaal 10.000 stappen te zetten. In de maand augustus is mijn ’30 dagen challenge’ om dit doel elke dag bereiken.

Koop je Fitbit via deze link bij Coolblue (en je steunt Project Leven ook nog eens).

De beste activity trackers

Zelf heb ik een Fitbit Flex. De Flex draag je om je pols zoals een horloge. Overigens heb je ook apparaatjes die je in je broekzak doet of aan je broek kunt vastmaken. Naast de Fitbit Flex zijn er drie goede alternatieven voor draagbare activity trackers

 • Jawbone Up
 • Nike+ Fuelband
 • Basis Band

De Basis Band is de meest uigebreide. Deze meet ook je hartslag en de mate van transpiratie. Op internet staan diverse artikelen waarbij de apparaten worden vergeleken. Heb je interesse in het kopen van een activity tracker? Kijk dan op All Things D of USA Today.

Stappen tellen en slaap meten

De Fitbit Flex meet het aantal stappen dat je per dag zet en hoe vaak je intensief beweegt. Bijvoorbeeld als je een trap moet beklimmen of een rondje gaat hardlopen. ’s Nachts monitort de Fitbit hoe lang ik slaap en hoe vaak ik wakker wordt. Handig is dat je dan ook weet hoe lang het duurt voordat je in slaap valt.

Mijn Fitbit Flex:

Fitbit Flex ervaringen

Wat is een Fitbit Flex?

De Fitbit Flex is een leuke polsband. Door kleine OLED lichtjes kun je aflezen hoe veel stappen je vandaag al hebt gezet. Door op de band te tikken kun je dit zien. Tik je vaker, medical dan zet de Flex in de modus om slaap te meten. Het klinkt ingewikkeld, maar het werkt behoorlijk intuïtief.

Fitbit synchroniseren

Op de laptop sluit een dongel aan in een usb poort. Als je Flex in de buurt is van de dongel, dan wordt je informatie gesynchroniseerd. Dit werkt ook met een smartphone met bluetooth. Als je bent ingelogd op fitbit.com krijg ik je mooie grafiekjes en overzichtjes in beeld hoe je het die dag en de afgelopen dagen hebt gedaan.

Koop je Fitbit via deze link bij Coolblue (en je steunt Project Leven ook nog eens).

Waarom 10 duizend stappen?

Het doel van de maand augustus was om elke dag minimaal 10.000 stappen te lopen. Met de Fitbit Flex polsband kon ik dit meten. Geen moeilijke opgave zou je zeggen. Maar met een reguliere kantoorbaan is het toch best lastig. Uiteindelijk kwam ik uit op gemiddeld 9.077 stappen per dag. 923 stappen per dag te weinig.

De oorsprong van de 10 duizend stappen

De oorspronkelijke doelstelling in de Fitbit is dat je dagelijks 10.000 stappen zet. Wat is de oorsprong van dit getal? Volgens de Fitbit blog zijn Japanse fabrikanten van stappentellers begonnen met dit getal vanuit hun marketingperspectief. Sindsdien hebben talloze gezondheidsorganisaties dit getal overgenomen. Een tweede argument is dat 10.000 stappen per dag ook overeen met ongeveer 30 minuten per dag intensief bewegen. Dertig minuten per dag bewegen is in Nederland ook de norm.

Onderzoek naar het nut van wandelen

Elke dag 10.000 stappen lopen is goed voor je gezondheid. Volgens dit onderzoek neemt je bloeddruk af, neemt de taille omvang af en heb je minder kans op diabetes of hartfalen. Elke dag rustig bewegen is ook het advies van Mark Sisson. Volgens hem moeten we bewegen zoals onze voorouders deden. Veel rustig aan, maar ook af en toe sprinten of een flinke krachtinspanning leveren.

Fitbit als motivator

In de eerste dertig dagen van augustus zette ik in totaal 272.339 stappen volgens de Fitbit. Gemiddeld zijn dat ruim negenduizend stappen per dag. Ik merkte het wel in mijn gedrag. Bij mijn werk parkeerde ik de auto net wat verder weg. In plaats van met de auto naar de bloedbank of supermarkt ging ik lopen. Nog beter werkt het als je de scores met anderen kan vergelijken. Sinds mijn vriendin ook een Fitbit heeft, doen ik nog beter mijn best om een goede score te halen. Haal dus ook je vrienden, collega’s en familie over de Fitbit te gebruiken.

Concurrentie werkt motiverend!

Wat kun je eigenlijk met al die data? Nou, je kan het in een spreadsheet zetten of grafieken mee maken.

Fitbit koppelen aan Google spreadsheet

Koppel je Fitbit data aan Google Drive spreadsheet. Ik ben zelf een enthousiast gebruiker van Google Apps en Google Drive.  In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een spreadsheet in Google Drive koppelt met je Fitbit data. Let op: gebruik je een nieuwe versie van Google spreadsheets, lees dan de aanvulling onderin het artikel.

Deze maand  ben ik begonnen met het bijhouden van het aantal stappen dat ik zet. Dat doe ik met mijn Fitbit Flex, een polsbandje annex stappenteller. Mijn doel was om dagelijks 10.000 stappen te zetten, of te wel 8 kilometer. Ondanks het mooie weer lig ik niet bepaald op koers. Ik kan dit monitoren via het dashboard op Fitbit.com en mijn data in Google Drive. Hoe ik dat doe, dat lees je hier.

Google spreadsheet en de Fitbit

De onderstaande handleiding staat ook met een ‘how to’ video op de website quantifiedself.com. Het resultaat? Mijn Fitbit data wordt elke nacht gesynchroniseerd met mijn spreadsheet in Google Drive. De grafiek onderaan de pagina verandert op hetzelfde moment mee. Ik heb dus mijn Fitbit dashboard in een Google spreadsheet aangemaakt.

Handleiding Fitbit en Google spreadsheet koppelen

 1. Zorg dat je een account heb bij Google en dat je toegang hebt tot Google Drive.
 2. Ga naar ‘Extra’ en dan naar ‘Script Galerij’
 3. Vul in het zoekscherm “Fitbit” in
 4. Installeer het script ‘Fitbit Download’
 5. Er opent een pop-up met de vraag of je het script wil autoriseren
 6. Je krijgt een andere pop-up met de vraag wat het script mag op je Google Drive. Klik op ‘accepteren’
 7. Het script is nu geïnstalleerd in je spreadsheet.

Kies Scriptgalerij onder Extra’s

Het eerste gedeelte in je Google spreadsheet is afgerond. Nu moeten we zorgen dat Fitibit je data naar je Google Docs spreadsheet stuurt.

 1. Ga naar dev.fitbit.com en log in met je eigen gegevens van Fitbit
 2. Klik op ‘Register an app’
 3. Vul je velden in. Bij mij maakte het niet uit wat ik bij de website adressen zette. Denk erom dat je bij Application Type ‘browser’ aanvinkt en bij Default Acces type fields ‘read only’ aanvinkt
 4. Lees (eventueel) de voorwaarden (heb ik overigens niet gedaan) en klik op ‘Register’
 5. Noteer of kopieer de ‘Consumer Key’ en ‘Consumer Secret’

Nu we dit hebben geregeld, kunnen we weer aan het werk in Google Drive.

 1. Ga in je spreadsheet via ‘Extra’ naar ‘Scripteditor’. Deze scripteditor opent in een nieuw tabblad.
 2. Selecteer ‘Setup’ onder ‘Uitvoeren’. Er opent een pop-up scherm in het tabblad van je spreadsheet waar de ‘Consumer Key’ en ‘Consumer Secret’ van Fitbit kunt invullen.
 3. Selecteer de datum aan vanaf welk moment je wil dat Fitbit data wordt geladen in je spreadsheet.
 4. Selecteer welke informatie vanuit Fitbit naar je Google Docs spreadsheet mag worden verstuurd.
 5. Klik op ‘Save Setup’
 6. Ga weer terug naar het tabblad met je Scripteditor. Selecteer nu ‘authorize’ onder ‘Uitvoeren’. Er komt een pop-up met de vraag of je spreadsheet script verbinding mag maken met je data in Fitbit. Klik dat je deze verbinding autoriseert.

‘Uitvoeren’ in de Scripteditor met de opties authorize, setup en sync

Nu kun je de Fitbit data gaan downloaden in je Google Apps spreadsheet!

 1. Ga naar het tabblad met de Scripteditor.
 2. Kies onder ‘Uitvoeren’ voor de optie ‘Sync’. Zeker als je al veel dagen gebruik maakt van je Fitbit, dan kan het even duren.

Google Apps en Fitbit

Uiteindelijk kun je elke dag of elk uur je Google spreadsheet automatisch laten synchroniseren met je Fitbit. Hier kun je weer een interactieve grafiek van publiceren, voor jezelf of voor je weblog. In een volgend artikel schrijf ik hoe dat doet!

De bovenstaande methode werkt voor de oude versie van Google spreadsheets. Gebruik je de nieuwe (na september 2014), dan is het werken met de scripteditor veranderd. 

Fitbit Grafieken maken

Hoe bouw je zelf een dashboard van je Fitbit data? Zelf gebruik ik de spreadsheet van Google Drive hiervoor. 

Delen van je Fitbit resultaten kan ook veel makkelijker. Klik in je Fitbit dashboard op het de ‘View Settings’. Dit is een icoontje van een tandwieltje en staat rechtsboven. In het menu kun je een aantal instellingen wijzigen van je Fitbit. Zo heb ik ingesteld dat ik mijn Fitbit om mijn dominante hand draag. Omdat je met je dominante hand (in mijn geval rechts) ook andere dingen doet zoals eten en schrijven kan dit de resultaten vertroebelen.

Fitbit delen met WordPress, Twitter en Facebook

In het menu onder ‘Settings’ klik je vervolgens klikken op ‘Sharing’. Je kunt kiezen om je dagelijkse of wekelijkse statistieken te delen. Fitbit biedt je hierin de mogelijkheid dit te doen via Twitter, Facebook of WordPress.com.

Onderin: delen van je Fitbit resultaten

Onderin: delen van je Fitbit resultaten

Synchroniseren van je Fitbit met Google Drive

In de vorige handleiding hebben we Fitbit en onze Google Drive spreadsheet aan elkaar gekoppeld. Nu gaan we zorgen dat je spreadsheet met een vast tijdsinterval de data van Fitbit laadt.

 1. Ga naar je spreadsheet die je hebt geconfigureerd voor de Fitbit data
 2. Klik op ‘Extra’ en in dat menu op ‘Scripteditor’
 3. De scripteditor wordt geopend in een nieuw tabblad.
 4. Ga in de scripteditor naar ‘Hulpbronnen’ en klik daar op ‘Triggers voor huidige project…’
 5. In het pop-up scherm kun je invullen hoe vaak en wanneer je Google spreadsheet gaat synchroniseren met Fitbit.
 6. Kies onder ‘Uitvoeren’ voor ‘Sync’, bij ‘Afspraken’ voor ‘Op basis van tijd’. Vervolgens kun je zelf instellen of je het per minuut, uur, dag, week of maand wil synchroniseren. Ik heb ervoor gekozen om de synchronisatie elke nacht te laten plaatsvinden.
 7. Klik op Opslaan als je klaar bent.
 8. Je kan de scripteditor sluiten.

 

Maak een trigger om dagelijks je Fitbit data te synchroniseren aan je spreadsheet

Maak een trigger om dagelijks je Fitbit data te synchroniseren aan je spreadsheet

Maak en publiceer een interactieve grafiek

Nu we de data van Fitbit met een vast tijdsinterval laden in de spreadsheet van Google Drive kunnen we hier een grafiek van maken.

 1. Ga in de spreadsheet met de Fitbit data naar ‘Invoegen’ en vervolgens naar ‘Diagram’
 2. Kies voor het grafiektype en waar je de grafiek wil publiceren. Ik raad aan om de grafiek in een ander werkblad te openen. Als je dit niet doet, worden alle datareeksen meegenomen als je de grafiek wil publiceren.
 3. Selecteer het gegevensbereik die de diagram moet gebruiken. In mijn geval ‘Sheet1!A1:B100’ voor het aantal stappen per dag.
 4. Je kan de grafiek een titel geven en de beschrijving van de horizontale en verticale as aanpassen.
 5. Ben je klaar met je grafiek.
 6. Klik boven op ‘Diagram publiceren’
 7. Na een melding dat alle werkbladen worden gepubliceerd, komt een pop-up op.
 8. Je kan kiezen voor een interactieve grafiek of een afbeelding. Daaronder staat de HTML code die je in je webpagina kan kopiëren.

Klaar! Hier het resultaat van mijn Fitbit grafiek vanuit Google Drive.

Werkt de Fitbit voor jou? Laat een reactie achter!

Deel dit artikel!