Gezonde darmflora. Hoe krijg je dat?

In Gezondheid by peterjoosten0 Comments

Gezonde darmflora. Wat zijn tips voor een gezonde darmflora? Maar ook een stap dieper: wat heb je aan commerciële testen om je darmflora te testen? In de volgende Biohacking Meetup vertelt darmflora-therapeut Nienke Tode daar meer over.

Inhoud van dit artikel:

Gezonde darmflora tips

Hoe bereik je nu een gezonde darmflora? Eerst een stap terug. Je hebt meer bacteriën dan lichaamscellen. Niet voor niets komt er steeds meer aandacht voor bacteriën. Het gaat nu vooral om de bacteriën in je darmen.

Een aantal vragen die ik regelmatig van mijn lezers krijg:

 • Is Yakult goed voor je darmen?
 • Hoe zit het met gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kimchi en kefir?
 • Wat is prebiotica en wat is probiotica?
 • Worden je darmen gezonder van spelen in de modder? Dus: is het mee doen aan Mud Masters (foto boven) goed voor je?
 • Welke supplementen moet ik slikken voor een gezonde darmflora?
 • Klopt het dat obese mensen een andere samenstelling van darmbacteriën hebben dan mensen die niet obese zijn?
 • Wat is de invloed van stress op je darmflora?
 • Is de samenstelling van de darmbacteriën van iemand die veganistisch eet, anders dan van iemand die paleo eet of elke dag naar de McDonalds gaat?
 • Kun je leven of kunstmatige voeding zoals Soylent?

Kortom, mensen zijn zich steeds meer bewust van hoe belangrijk de bacteriën in je darmen zijn. Die ontwikkeling staat ook niet helemaal los van de trend dat er steeds meer commerciële testen beschikbaar zijn. Niet alleen testen om de samenstelling van je darmbacteriën in kaart te brengen (zie link onderaan het artikel). Maar ook om je genetisch profiel in kaart te brengen. Of wearables en activity trackers die bijhouden hoeveel je beweegt, slaapt en hoeveel je eet. 

Maar wat doe je als blijkt dat je een genetisch hoger risico loopt op het ontwikkelen van bepaalde ziekten? Of als blijkt dat je darmflora niet het gewenste patroon oplevert nadat je elke dag zuurkool bent gaat eten?

Kortom: wat kun je eigenlijk met al die data die je verzamelt?

Darmflora expert 

Tijdens de Meetup zal Nienke Tode-Gottenbos daar meer over vertellen. Zij is darmflora therapeut en zij zet in haar werk quantificeerbare data in om mensen beter te maken. Daarin vertaalt ze laboratoriumwaarden naar een praktisch plan voor voeding, leefstijl of een gerichte behandeling.

Haar uitgangspunt is dat de meeste persoonlijke metingen niet erg bruikbaar zijn voor medische handelingen. “Je kunt het beter over kunt laten aan iemand die ervoor gestudeerd heeft. Anders krijg je uitwassen als Soylent of mensen die aan de Becel gaan op basis van de uitslag van een genetische test. Dat doet je gezondheid eerder kwaad dan goed.”

Dat wordt dus interessant. Lees alvast meer over haar op De Groene Vrouw

Nienke Tode

Nienke

Thema’s

Dit zijn de thema’s van de Meetup. 

 • Wat is dat eigenlijk, je darmflora?
 • Manieren en testen om je eigen gezondheid te onderzoeken. Van je darmflora tot je genen.
 • Hoe interpreteer je de resultaten van die testen?
 • Voordelen van persoonlijke testen
 • Gevaren van persoonlijke testen
 • Praktische tips voor je darmflora én optimale gezondheid

Laat alvast een reactie achter als je nog andere dingen wil weten.

Programma

Het programma voor dinsdag 22 maart is als volgt. Let op: door een grote belangstelling is de Meetup in het Engels. 

19.00 Inloop (en spelen met tools in de Permanent Future Lab)
19.30 ‘Introduction in Biohacking’ door mij
19.45 ‘A healthy gut and micro biome’ door Nienke Tode-Gottenbos
20.45 Q&A
21.00 Afsluiting

De Meetup is bij Seats2Meet Hoog-Catherijne, op station Utrecht Centraal. 

Als jij nog iets specifieks wil weten over de bacteriën in je darmen, laat dan een reactie achter!

Kom je ook?

Kortom, de bacteriën in onze darmen zijn heel interessant. Hoe werkt dat nu? Wat kun je praktisch doen om de samenstelling van de darmflora te herstellen? Kom dan ook!

 • Aanmelden voor de bijeenkomst gaat via deze link: Meetup biohacking. Doe dit wel, dan weten wij hoeveel mensen er ongeveer komen. 
 • Na afloop schrijf ik een verslag over hoe het was en wat ik heb geleerd. 

4 darmflora lessen

Vooraf interviewde ik Nienke voor de podcast. Het was een leuk en interessant gesprek, waarbij sommige onderdelen later ook bij haar presentatie tijdens de Meetup terug kwamen. Een aantal dingen die mij zijn bijgebleven.

 1. Wat is het kenmerk van een goede darmflora?
 2. Hoe lang duurt het voordat een nieuwe dieet effect heeft op je darmflora?
 3. Waar moet een goed probiotica supplement aan voldoen?
 4. Haal je probiotica nog liever uit voeding.

Hoe meer soorten bacteriën je in je darmen hebt, hoe beter dat is. Je kunt het vergelijken met een soort van ecosysteem of jungle. Hoe groter de diversiteit in dat ecosysteem, hoe gunstiger dat voor jou is. 

De samenstelling van je darmbacteriën is ongeveer 2 dagen na een verandering in je dieet of leefstijl verandert. Daarom kun je sommige commerciële testen vaker doen om te testen wat de effecten zijn. Wat gebeurd er bijvoorbeeld als je besluit een maand lang vegetarisch te eten? Of wat zijn de effecten van antibiotica?

Er leven ongeveer 700 tot 1.000 bacteriestammen in je darmen. Dit is ook een tip als je op zoek bent naar een goed probiotica supplement. Je wil het liefst een brede range aan bacteriestammen binnenkrijgen en daar ook nog eens veel van. Er leven namelijk al ontzettend veel bacteriën in je darmen. 

Beter nog supplementen is om alle mineralen, nutriënten en probiotica uit je voeding te halen. De tips van Nienke zijn om ieder geval twee keer per week vette vis te eten en genoeg gefermenteerde groenten te eten. Denk aan kimchi of zuurkool. 

Groene Vrouw presentatie

Presentatie van Nienke

Toekomst darmflora testen

Wat zijn toekomstige ontwikkelingen als het gaat om darmflora en het testen van je darmbacteriën? Volgens Nienke wordt geneeskunde en behandelplannen steeds meer gepersonaliseerd. Daarmee krijg je straks een medicijn of een supplement dat precies is afgestemd op waar jij behoefte aan hebt. Hoe weet je dat dan?

Door allerlei metingen, misschien wel van je eigen toiletpot. Over een aantal jaren dat meet je wc automatisch na een grote beurt wat de samenstelling is van je darmbacteriën. Wie weet krijg je daarna advies wat je vandaag zou moeten eten.

Is dat eng of juist een fijne gedachte?

6x voeding voor je darmen (video)

Vertrouw op je gut feeling

Wat moet je eten en drinken voor een optimale darmflora? Epigenetisch therapeut Daan Gutter vertelde tijdens de Bulletproof Lifestyle Meetup op 9 mei 2015 over hoe belangrijk je darmen zijn, wat ‘darmslopers’ zijn, wat de effecten daarvan zijn en wat je moet eten om je darmen te helpen.

De wetenschap ontdekt steeds meer over hoe belangrijk darmen voor je zijn. Een aantal voorbeelden? Er zijn 10 keer meer bacteriën dan cellen in je lichaam. Je darmflora weegt gemiddeld zo’n 2 kilo en ze hebben 360 keer meer DNA dan de rest van je lichaam.

Je darmen hebben invloed op je gevoel (niet voor niets hebben mensen het over hun ‘gut feeling’), je libido, spijsvertering en immuunsysteem. 

 

5 darmslopers om te vermijden

Je moet dus goed op je darmen letten, volgens Daan. Hij introduceert de term ‘darmslopers’, dingen die je beter kan vermijden. Volgens hem zijn dat de volgende 5:

 • gluten
 • stress 
 • antibiotica (de naam zegt het eigenlijk al)
 • glutamaat (MSG, een goedje dat Chinees eten zo lekker maakt)
 • aspartaam (een kunstmatige zoetstof dat bijvoorbeeld in Cola Light zit)

Wat gebeurt er als je darmflora niet in een goede conditie is? Dan loop je risico op een ‘leaky gut’ oftewel een lekkende darm. Dat betekent dat onverteerde voedingsstoffen leiden tot ontstekingen in het slijmvlies van je darmen. Als gevolg daarvan ontstaan heftige immunologische reacties in je lichaam op deze onverteerde voedingsstoffen. 

Je darmflora en ziekten zoals Alzheimer

Daan waarschuwt dat een lekkende darm ook kan leiden tot ‘lekkend brein’. Steeds meer onderzoek wijst erop dat een slechte darmflora kan leiden tot ziektes zoals Alzheimer, Parkinson, ADHD en autisme. Goede redenen dus om je darmflora serieus te nemen.

darmflora eten

Daan over een optimale darmflora

Voeding voor goede darmbacteriën

Gelukkig kan jij je darmflora snel herstellen. Daan raadt vooral gefermenteerde voeding aan. Dit kan je heel simpel zelf maken (ik ben van plan om in de komende tijd een aantal recepten online te zetten). Wat moet je dan volgens hem eten?

 1. Kimchi
 2. Zuurkool
 3. Koffie (zoals bulletproof coffee wat Daan ook vaak drinkt)
 4. Kokosolie
 5. Kefir
 6. Probiotica

Supplementen voor darmen in topconditie

Wat is dan tip nummer 7? Dat zijn supplementen. Daan raadt een aantal supplementen aan om te slikken om je darmen een beetje te helpen. Wat helpt? Volgens hem zijn dat L-glutamine, vitamine A, vitamine D, EPA en DHA (zit ook vaak in vette vis zoals haring, zalm en makreel) en zink. 

Presentatie over darmflora

Bekijk hieronder de presentatie van Daan over darmflora en microbiome.

En?

Wat doe jij om je darmflora in een optimale staat te brengen en te houden? 

Meer weten?

Wil je meer weten over biohacking en je darmflora? Eerder schreef ik deze artikelen over dit thema:

Eerdere meetups in deze reeks: 

Meer over je darmflora op mijn blog:

Wat wil jij weten over je darmflora? Laat een reactie achter!

Leave a Comment