Fitbit. Review Fitbit Flex, hoe werkt het & 10.000 stappen

Peter Persoonlijke experimenten 9 Comments

Fitbit. Wat is de Fitbit? Hoe werkt de Fitbit? Sinds een paar weken heb ik een Fitbit. Hoe meet de Fitbit het aantal stappen dat ik zet en hoe ik slaap? Waarom moet je 10.000 stappen per dag zetten?

De Fitbit Flex ziet eruit als een polsbandje. De Fitbit is niets anders dan een geavanceerde stappenteller. 

Inhoud van dit artikel:

Review Fitbit Flex

De Fitbit Flex is een product van Fitbit. De Flex is een polsband die het aantal stappen meet dat je loopt. Review van de Fitbit Flex. Sinds kort heb ik een Fitbit. Een Fitbit is een zogenaamde ‘activity tracker’. De Fitbit meet het aantal stappen dat ik zet per dag en de afstand die ik loop.

Het klinkt een beetje raar. Waarschijnlijk kan het nog nauwkeuriger, maar ik ben behoorlijk onder de indruk van wat de Fitbit nu al kan! Naast het vergelijken van slaapdata, wil ik ook kijken naar andere inspanningen.

NB. Koop je Fitbit via deze link bij Coolblue (en je steunt Project Leven ook nog eens).

De beste activity trackers

Zelf heb ik een Fitbit Flex. De Flex draag je om je pols, zoals een horloge. Overigens heb je ook apparaatjes die je in je broekzak doet of aan je broek kunt vastmaken. Naast de Fitbit Flex zijn er drie goede alternatieven voor draagbare ‘activity trackers’:

 • Jawbone Up
 • Nike+ Fuelband
 • Basis Band

De Basis Band is de meest uitgebreide band. Deze meet ook je hartslag en de mate van transpiratie. Op internet staan diverse artikelen waarbij de apparaten worden vergeleken.

Heb je interesse in het kopen van een activity tracker? Onderin staat een link naar een artikel waarin ik alle activity trackers heb getest.

Stappen tellen en slaap meten

De Fitbit Flex meet het aantal stappen dat je per dag zet en hoe vaak je intensief beweegt. Bijvoorbeeld als je een trap moet beklimmen of een rondje gaat hardlopen.

’s Nachts monitort de Fitbit hoe lang ik slaap en hoe vaak ik wakker word. Handig is dat je dan ook weet hoe lang het duurt voordat je in slaap valt.

Fitbit Flex ervaringen

Mijn Fitbit Flex

Wat is een Fitbit Flex?

De Fitbit Flex is een leuke polsband. Door kleine OLED lichtjes kun je aflezen hoe veel stappen je vandaag al hebt gezet. Door op de band te tikken kun je dit zien.

Tik je vaker, dan zet de Flex in de modus om slaap te meten. Het klinkt ingewikkeld, maar het werkt behoorlijk intuïtief.

Fitbit synchroniseren

Op de laptop sluit een dongel aan in een USB poort. Als je Flex in de buurt is van de dongel, dan wordt je informatie gesynchroniseerd. Dit werkt ook met een smartphone met Bluetooth.

Als je bent ingelogd op fitbit.com krijg je mooie grafiekjes en overzichtjes in beeld, over hoe je het die dag en de afgelopen dagen hebt gedaan.

Hoe werkt de Fitbit?

Het belangrijkste onderdeel van de Fitbit is niet het polsbandje. Als je een Fitbit Flex koopt krijg je zelfs twee polsbandjes, een grote en een kleine. De polsbandjes zijn het omhulsel van het meetinstrument, namelijk de Fitbit zelf.

De Fitbit Flex polsband is een elegant en klein apparaat. Het is ongeveer twee centimeter lang, vier millimeter hoog en 6 millimeter breed. Het weegt weinig, het voelt eigenlijk als een gewone polsband.

Versnellingsmeter

De Fitbit zelf is het belangrijkste onderdeel. In de Fitbit zit een geavanceerde driedimensionale versnellingsmeter. Deze meter houdt niet alleen bij in welke richting wordt bewogen, maar ook met welke intensiteit.

Het belangrijkste: de slimme algoritmes

Het apparaat zet deze ruwe data via algoritmes om in informatie. De algoritmes nemen de ruwe data mee in de berekening, maar kijken daarnaast ook naar je leeftijd, geslacht, gewicht en lengte.

Op basis daarvan berekenen ze het aantal stappen dat je hebt gezet en de afstand die je hebt afgelegd. De algoritmes zijn uiteraard het best bewaarde geheim van de Fitbit.

De polsband en daarop de Fitbit zelf.

De polsband en de versnellingsmeter

Calorieën meten

Hoe kan de Fitbit aan de hand van al die bewegingen afleiden hoeveel calorieën je verbrandt? Dit is een proces van continue aanpassing. De eerste gebruikers van de Fitbit droegen een mobiele luchtinstallatie met zich mee. Zie een link naar het onderzoek onderin. 

Aan de hand van een analyse van de adem die iemand gedurende de dag uitademt, werd het aantal verbrande calorieën berekend. Dat werd weer omgezet in een algoritme voor de Fitbit.

Slaap meten

Met vijf keer tikken op de Fitbit, zet je het apparaat in de modus om je slaap te meten. Hoe werkt dit? Ook hier wordt de versnellingsmeter gebruikt.

Het uitgangspunt is dat als je niet beweegt met je armen, je aan het slapen bent. Je zou dus wel wat aanmerkingen hierop kunnen hebben. Voor het goed meten van mijn slaap gebruik ik dan ook andere tools en apparaten. Zie een link onderin. 

Waarom 10 duizend stappen?

Het doel van de maand augustus 2014, was om elke dag minimaal 10.000 stappen te lopen. Met de Fitbit Flex polsband kon ik dit meten. Geen moeilijke opgave zou je zeggen – maar met een reguliere kantoorbaan is het toch best lastig.

Uiteindelijk kwam ik uit op gemiddeld 9.077 stappen per dag. 923 stappen per dag te weinig.

De oorsprong van de 10 duizend stappen

Deze maand wil ik elke dag minimaal 10 duizend stappen zetten en dus elke week minimaal 70 duizend stappen.

De oorspronkelijke doelstelling in de Fitbit is dat je dagelijks 10.000 stappen zet. Wat is de oorsprong van dit getal? Volgens de Fitbit blog zijn Japanse fabrikanten van stappentellers begonnen met dit getal vanuit hun marketingperspectief.

Sindsdien hebben talloze gezondheidsorganisaties dit getal overgenomen. Een tweede argument is dat 10.000 stappen per dag ook overeen met ongeveer 30 minuten per dag intensief bewegen. Dertig minuten per dag bewegen is in Nederland ook de norm.

Onderzoek naar het nut van wandelen

Elke dag 10.000 stappen lopen is goed voor je gezondheid. Volgens dit onderzoek neemt je bloeddruk af, neemt de taille omvang af en heb je minder kans op diabetes of hartfalen [link onderin].

Elke dag rustig bewegen is ook het advies van Mark Sisson. Volgens hem moeten we bewegen zoals onze voorouders deden. Veel rustig aan, maar ook af en toe sprinten of een flinke krachtinspanning leveren.

Fitbit als motivator

In de eerste dertig dagen van augustus zette ik in totaal 272.339 stappen volgens de Fitbit. Gemiddeld zijn dat ruim negenduizend stappen per dag.

Ruim 270 duizend stappen in de maand

Ik merkte het wel in mijn gedrag. Bij mijn werk parkeerde ik de auto net wat verder weg. In plaats van met de auto naar de bloedbank of supermarkt ging ik lopen. Nog beter werkt het als je de scores met anderen kan vergelijken.

Sinds mijn vriendin ook een Fitbit heeft, doen ik nog beter mijn best om een goede score te halen. Haal dus ook je vrienden, collega’s en familie over de Fitbit te gebruiken. Concurrentie werkt motiverend!

Wat kun je eigenlijk met al die data? Nou, je kan het in een spreadsheet zetten of grafieken mee maken.

Fitbit koppelen aan Google spreadsheet

Koppel je Fitbit data aan een Google Drive spreadsheet. Ik ben zelf een enthousiast gebruiker van Google Apps en Google Drive.  In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een spreadsheet in Google Drive koppelt met je Fitbit data. Let op: gebruik je een nieuwe versie van Google spreadsheets, lees dan de aanvulling onderin het artikel.

Deze maand  ben ik begonnen met het bijhouden van het aantal stappen dat ik zet. Dat doe ik met mijn Fitbit Flex, een polsbandje annex stappenteller. Mijn doel was om dagelijks 10.000 stappen te zetten, oftewel, 8 kilometer.

Ondanks het mooie weer lig ik niet bepaald op koers. Ik kan dit monitoren via het dashboard op Fitbit.com en mijn data in Google Drive. Hoe ik dat doe, dat lees je hier.

 1. Fitbit grafieken 
 2. Fitbit delen met Facebook, Twitter en WordPress
 3. Google Spreadsheet
 4. Google Spreadsheet met vaste tijdsinterval

1 Fitbit Grafieken

Hoe bouw je zelf een dashboard van je Fitbit data? Zelf gebruik ik de spreadsheet van Google Drive hiervoor (zie #3 en #4)

Delen van je Fitbit resultaten kan ook veel makkelijker. Klik in je Fitbit dashboard op het de ‘View Settings’. Dit is een icoontje van een tandwieltje en staat rechtsboven.

In het menu kun je een aantal instellingen wijzigen van je Fitbit. Zo heb ik ingesteld dat ik mijn Fitbit om mijn dominante hand draag. Omdat je met je dominante hand (in mijn geval rechts) ook andere dingen doet zoals eten en schrijven kan dit de resultaten vertroebelen.

2 Fitbit met WordPress, Twitter en Facebook

In het menu, onder ‘Settings’, klik je vervolgens op ‘Sharing’. Je kunt kiezen om je dagelijkse of wekelijkse statistieken te delen. Fitbit biedt je hierin de mogelijkheid dit te doen via Twitter, Facebook of WordPress.com.

Onderin: delen van je Fitbit resultaten

Delen van resultaten op Fitbit.com

3 Google spreadsheet en de Fitbit

Het resultaat? Mijn Fitbit data wordt elke nacht gesynchroniseerd met mijn spreadsheet in Google Drive.  Ik heb dus mijn Fitbit dashboard in een Google spreadsheet aangemaakt.

Dit zijn de stappen: 

 1. Zorg dat je een account heb bij Google en dat je toegang hebt tot Google Drive.
 2. Ga naar ‘Extra’ en dan naar ‘Script Galerij’
 3. Vul in het zoekscherm ‘Fitbit’ in
 4. Installeer het script ‘Fitbit Download’
 5. Er opent een pop-up met de vraag of je het script wilt autoriseren
 6. Je krijgt een andere pop-up, met de vraag wat het script mag op je Google Drive. Klik op ‘accepteren’
 7. Het script is nu geïnstalleerd in je spreadsheet.

Het eerste gedeelte in je Google spreadsheet is afgerond. Nu moeten we zorgen dat Fitibit je data naar je Google Docs spreadsheet stuurt.

 1. Ga naar dev.fitbit.com en log in met je eigen gegevens van Fitbit
 2. Klik op ‘Register an app’
 3. Vul je velden in. Bij mij maakte het niet uit wat ik bij de website adressen zette. Denk erom dat je bij Application Type ‘browser’ aanvinkt en bij Default Acces type fields ‘read only’ aanvinkt
 4. Lees (eventueel) de voorwaarden (heb ik overigens niet gedaan) en klik op ‘Register’
 5. Noteer of kopieer de ‘Consumer Key’ en ‘Consumer Secret’.

Nu we dit hebben geregeld, kunnen we weer aan het werk in Google Drive.

 1. Ga in je spreadsheet via ‘Extra’ naar ‘Scripteditor’. Deze scripteditor opent in een nieuw tabblad.
 2. Selecteer ‘Setup’ onder ‘Uitvoeren’. Er opent een pop-up scherm in het tabblad van je spreadsheet waar je de ‘Consumer Key’ en ‘Consumer Secret’ van Fitbit kunt invullen.
 3. Selecteer de datum aan vanaf welk moment je wil dat de Fitbit data wordt geladen in je spreadsheet.
 4. Selecteer welke informatie vanuit Fitbit naar je Google Docs spreadsheet mag worden verstuurd.
 5. Klik op ‘Save Setup’
 6. Ga weer terug naar het tabblad met je Scripteditor. Selecteer nu ‘authorize’ onder ‘Uitvoeren’. Er komt een pop-up met de vraag of je spreadsheet script verbinding mag maken met je data in Fitbit. Klik dat je deze verbinding autoriseert.

Nu kun je de Fitbit data gaan downloaden in je Google Apps spreadsheet!

 1. Ga naar het tabblad met de Scripteditor.
 2. Kies onder ‘Uitvoeren’ voor de optie ‘Sync’. Zeker als je al veel dagen gebruik maakt van je Fitbit, dan kan het even duren.

Het zijn wel wat stappen, maar het is wel erg leuk!

Uiteindelijk kun je elke dag of elk uur je Google spreadsheet automatisch laten synchroniseren met je Fitbit. Hier kun je weer een interactieve grafiek van publiceren, voor jezelf of voor je weblog. 

De bovenstaande methode werkt voor de oude versie van Google spreadsheets. Gebruik je de nieuwe (na september 2014), dan is het werken met de scripteditor veranderd. 

4 Synchroniseren van je Fitbit met Google Drive

In de vorige handleiding hebben we Fitbit en onze Google Drive spreadsheet aan elkaar gekoppeld. Nu gaan we zorgen dat je spreadsheet met een vast tijdsinterval de data van Fitbit laadt.

 1. Ga naar je spreadsheet die je hebt geconfigureerd voor de Fitbit data
 2. Klik op ‘Extra’ en in dat menu op ‘Scripteditor’
 3. De scripteditor wordt geopend in een nieuw tabblad.
 4. Ga in de scripteditor naar ‘Hulpbronnen’ en klik daar op ‘Triggers voor huidige project…’
 5. In het pop-up scherm kun je invullen hoe vaak en wanneer je Google spreadsheet gaat synchroniseren met Fitbit.
 6. Kies onder ‘Uitvoeren’ voor ‘Sync’, bij ‘Afspraken’ voor ‘Op basis van tijd’. Vervolgens kun je zelf instellen of je het per minuut, uur, dag, week of maand wil synchroniseren. Ik heb ervoor gekozen om de synchronisatie elke nacht te laten plaatsvinden.
 7. Klik op Opslaan als je klaar bent.
 8. Je kan de scripteditor sluiten.

Nu we de data van Fitbit met een vast tijdsinterval laden in de spreadsheet van Google Drive kunnen we hier een grafiek van maken.

 1. Ga in de spreadsheet met de Fitbit data naar ‘Invoegen’ en vervolgens naar ‘Diagram’
 2. Kies voor het grafiektype en waar je de grafiek wil publiceren. Ik raad aan om de grafiek in een ander werkblad te openen. Als je dit niet doet, worden alle datareeksen meegenomen als je de grafiek wil publiceren.
 3. Selecteer het gegevensbereik die de diagram moet gebruiken. In mijn geval ‘Sheet1!A1:B100’ voor het aantal stappen per dag.
 4. Je kan de grafiek een titel geven en de beschrijving van de horizontale en verticale as aanpassen.
 5. Ben je klaar met je grafiek?
 6. Klik boven op ‘Diagram publiceren’
 7. Na een melding dat alle werkbladen worden gepubliceerd, komt een pop-up op.
 8. Je kan kiezen voor een interactieve grafiek of een afbeelding. Daaronder staat de HTML code die je in je webpagina kan kopiëren.

Klaar! Hier het resultaat van mijn Fitbit grafiek vanuit Google Drive.

Meer lezen?

Dit zijn andere relevante en gerelateerde artikelen:

Deze externe artikelen heb ik gebruikt:

Werkt de Fitbit voor jou? Laat een reactie achter!

Comments 9

 1. Pingback: Waarom 10 duizend stappen per dag met de Fitbit? - Project: leven

 2. Pingback: Koppel Fitbit data aan Google Drive spreadsheet - Project: leven

 3. Pingback: Review van Nike Fuelband SE. - Project: leven

 4. Hoi, duidelijk artikel.
  Ik heb een fitbit flex maar ik kan nergens mijn stappen terugvinden?
  Waar kan ik die zien?

  1. Dag Lianne,
   Daarvoor moet jij je Flex koppelen aan een app op je smartphone. Een andere optie is om de Fitbit aan te sluiten op de USB van je computer of laptop en de software van Fitbit te starten.
   Succes!
   Peter

  1. Beste,

   Bij de instelling van calories burned op de app moeten die het zelfde zijn als de caloiers die ik mag verbruiken? Want die stonden op 1939 terwijl ik maar 1200 mag eten?

   Bedankt,

   Christel

 5. Hoe kan het dat de fitbit soms al meer dan 70 stappen heeft geteld ‘s ochtends als ik Mn bed nog niet ben uit geweest?

  Gr Nellie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.