drugs gezond

Drugs goed voor je (Gezondheid & Medicijn) 3 voorbeelden

Peter Artikel 1 Comment

Drugs zijn goed voor je. In dit artikel ‘goede’ drugs, mits je ze natuurlijk met mate gebruikt en weet wat je doet. Van Cannabis tot Ayahuasca en je ademhaling.

Drugs die goed voor je zijn

De definitie van drugs is breed. Het zijn verdovende, stimulerende of bewustzijnsverruimende middelen. Ik ben vooral geïnteresseerd in de middelen die je bewustzijn verruimen. In zeker zin zijn sommige van deze middelen ook verdovend of stimulerend. Stimulerende drugs gebruik ik ook al (koffie) en verdovende drugs ook af en toe (alcohol). 

Tot zover niets geks.

Daarbij zijn koffie en alcohol ook allebei natuurlijke stimuli. Daar richt ik me ook op. Met synthetische middelen heb ik geen ervaring. Synthetische middelen zijn trouwens gewoon in het laboratorium nagemaakte plantaardige drugs. Voorbeelden van deze middelen zijn efedrine, amfetamine en XTC. 

Mijn boodschap: moeten we niet meer open staan voor natuurlijke middelen die al eeuwen lang worden gebruikt en toegepast? 

Maar, ik begin met je te vertellen waar ik niet over ga schrijven. 

Drugs die slecht voor je zijn

Het is niet zwart-wit in de zin dat alle drugs per definitie slecht zijn. Daarmee zeg ik ook niet het omgekeerde. Namelijk dat alle drugs goed zijn. Neem heroïne: dat is gewoon verwoestend voor je eigen lijf en de mensen in je omgeving. Sommige drugs zijn gewoon destructief. 

Overigens heb ik dit zelf niet geprobeerd en heb ik daar ook geen behoefte aan. 

Ik wil het hier ook niet hebben over de politieke, maatschappelijke, juridische en sociale gevolgen als de overheid het maken, verkopen en gebruiken van drugs helemaal legaliseert. Al vind ik dat het niet verkeerd is als je zelf de afweging kan maken of je bepaalde middelen wil gebruiken.

Daarom dit manifest, pleidooi of hoe je het ook wil noemen. Drugs (psychedelisch, stimulerend of verdovend) zijn geen taboe meer.

De goede dan. Hieronder 3 voorbeelden. 

  1. Ayahuasca
  2. Cannabis
  3. Ademhaling

Hieronder heb ik ze uitgebreid beschreven.

1. Ayahuasca

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse drank. Het drankje is heel erg bitter. Heel veel gebruikers van Ayahuasca moeten tijdens hun roes overgeven of hebben diarree. Sommigen zien dit als geestelijke en lichamelijke reiniging. 

Ayahuasca wordt gemaakt uit 2 planten: de Psychotria viridis en de Banisteriopsis caapi. De eerste plant bevat de werkzame stof DMT. De tweede plant zorgt ervoor dat DMT niet afgebroken wordt en lang blijft doorwerken. Dat gebeurt normaal gesproken door je maag en je lever (bron).

Wat gebeurt er dan als je Ayahuasca drinkt? Je komt in een sterke roes met visuele hallucinaties. Daarna kun je mystieke, spirituele en religieuze inzichten krijgen. De hallucinaties duren tussen de 2 en 6 uur. Meestal gebeurt dat ook in zogenaamde rituelen, onder begeleiding van een sjamaan. Het wordt ook sterk afgeraden om op eigen houtje Ayahuasca te gaan drinken. 

Ayahuasca is niet geestelijk en niet lichamelijk verslavend. 

De voordelen? De deur tussen je onderbewuste (of hogere bewuste) en je bewuste wordt open gezet. Dat kan leiden tot inzichten over jezelf. Niet voor niets wordt Ayahuasca ook gebruikt in het kader van traumaverwerking (bron).

PS. Ondertussen heb ik ook een keer aan een Ayahuasca ceremonie meegedaan. Of een Ayahuasca reis meegemaakt, zoals ze dat noemen. Dat was een intense ervaring. Hier een uitgebreid artikel: ervaringen Ayahuasca.

2. Cannabis, marihuana en hasj

Cannabis is zowel de naam van de plant als het product dat wordt gemaakt van de bloemen van de plant. Andere namen hiervoor zoals zijn wiet en marihuana. Hasj op zijn beurt wordt gemaakt door verschillende delen van de plant te verzamelen en te drogen. Hash heeft een andere verhouding van THC en CBD dan marihuana, maar in grote lijnen is de werking gelijk. 

Er gaan verschillende verhalen over de mogelijke voor- en nadelen van de consumptie van cannabis. 

Negatief: teveel roken op jonge leeftijd leidt tot verslaving en een mindere ontwikkeling van de amygdala. Dat is het hersengebied dat je primaire emoties regelt (bron). Of dat teveel roken leidt tot een vermindering van de hersengebieden die gaan over emotionele ontwikkeling, leren en motivatie (bron). Overigens kwam begin januari 2016 nog in het nieuws dat het gebruik van cannabis bij pubers geen schadelijke invloed op hun intelligentie heeft (bron).

Positief: sommige wetenschappers denken dat het je longgezondheid ontwikkelt (bron); het kan verder helpen bij epilepsie (bron), het vertraagt de ontwikkeling van Alzheimer (bron) en je kunt er creatiever van worden (bron).

In de periode van 1850 tot 1937 was cannabis in de Verenigde Staten een primair medicijn voor meer dan 100 verschillende ziekten en aandoeningen. Dit is de mening van Hans Bergman, die cannabis wil inzetten voor medisch onderzoek. 

Ik ben er nog niet uit. Het lijkt net als met alcohol of koffie dat af en toe gebruiken geen kwaad kan. Zoals met alles, is de dosering bepalend. 

3. Ademhaling 

Wil je in een hogere staat komen zonder paddestoelen of andere psychedelische middelen? Dat kan. Sterker nog, je kan je eigen ademhaling hiervoor inzetten. Zo kun je nog ‘high‘ worden in een vliegtuig of in een afkickkliniek. De kern achter deze technieken zijn al eeuwenoud en komen vaak uit het Oosten. Een (tegenwoordig gecommercialiseerde) methode is die van Holotropic Breathwork

De basis achter deze methode is dat je met zijn tweeën werkt. De ene persoon kan de andere persoon in de gaten houden. Diegene die de ademhalingsoefening doet moet de ogen sluiten en zo snel mogelijk en zo diep mogelijk ademhaling. De richtlijn is 1 uitademing per seconde. Je schijnt dan op een gegeven moment in een hogere staat van bewustzijn te komen.

Holotropic breathwork 

“Doe dit alleen onder begeleiding”. Oké, later misschien. Nu is dat even niet aan mij besteed. Ik besloot om zelf aan de slag te gaan met holotropic breathwork. Nou, de waarschuwing is terecht. Wil je het toch doen, zorg dan dat iemand anders ook bij je in de buurt is.

Hoe werkt het dan? Ik zette mijn timer op 25 minuten. De basis zijn volle en diepe ademhalingen. Je pauzeert niet. Je houdt dus nergens je adem in. Qua tempo adem je net wat sneller in en uit dan je gewend bent. Je kan via je neus of mond ademhalen, dat maakt niet uit. Ik koos ervoor om via mijn mond in en uit te ademen.

Ik begon in kleermakerszit, maar al snel ging ik liggen. Lichamelijk vond ik het niet aangenaam. Ik kreeg kramp in mijn kuiten. Mijn vingers begonnen te tintelen en kon ik op een gegeven moment niet meer bewegen. Ik kreeg een lichte hoofdpijn in mijn hoofd, maar na verloop van tijd werd dit een soort aangename verdoving.

Na ongeveer 15 minuten komt je lichaam beter in het ritme van ademhaling. Het lijkt dan wel of je in een soort trance komt. Net of je hersengebieden onderling andere verbindingen maken. Ik kan geen concrete inzichten benoemen die ik uit deze sessie heb gehaald. Het is net of ik door een sleutelgat heb gekeken, naar wat er allemaal mogelijk is met dit soort technieken.

Nadat de timer ging, moest ik ook even bijkomen; even rustig zitten en proberen mijn vingers te bewegen. Mentaal voelde ik me een beetje als een vreemde mix tussen heel veel focus en duizeligheid. Een goede vriend van mij herkende het en vatte het kernachtig samen: “Zieke shit, hè!”

Heb jij dit soort ademhalingsoefeningen al een keer gedaan om in een hogere staat van bewustzijn te komen? Laat het me weten in de comments!

Ik wil me ook spiritueel ontwikkelen

Eerlijk gezegd voelde het wel enigszins oncomfortabel om dit stuk te schrijven. Dat komt omdat het natuurlijk wel tegen de heersende opinie in gaat. Ik verwacht ook dat mijn vrienden, kennissen en familieleden minimaal een wenkbrauw optrekken als ze dit lezen. 

Ik geef ze geen ongelijk.

Toch had ik het gevoel dat ik dit stuk moet schrijven. Het doel met mijn blog is om mijn leven te optimaliseren. Een gezond lijf en een gezonde mind hoort daar bij. Dat kun je bereiken met oude principes (IJsbaden, lopen op blote voeten, oervoeding en functioneel bewegen), nieuwe technologie (apps, gadgets en biomarkers zoals hartritmevariabiliteit) en wetenschappelijke inzichten (genetica, epigenetica en het analyseren van mijn darmflora). 

Drugs horen in de eerste categorie. Die van de oude principes. Eeuwenlang hebben de Maya’s, Inca’s, Egyptenaren, Romeinen en nog veel meer stammen, rassen en volken volop middelen gebruikt om het bewustzijn tijdelijk te vergroten. In zekere zin is meditatie een natuurlijke manier om dit te bereiken.

Of religie. Dat is ook een vorm van spirituele ontwikkeling. 

Waarom kun je ook niet psychedelica gebruiken om je spirituele ontwikkeling een boost te geven? Of meer ontspannen te worden? Of creatiever? Of om inzichten te krijgen?

Mijn voorspelling

Pas in onze moderne tijd zijn we dit raar gaan vinden en hebben we het verboden. Maar dan weer niet voor alcohol. Experts noemen wel eens dit gedachte-experiment: Stel je voor dat softdrugs en alcohol niet bestonden en ze zouden er in eens morgen allebei zijn. Dan is het heel waarschijnlijk dat we soft drugs gaan toestaan en alcohol gaan verbieden.

Dat is apart, toch?

Ik voorspel daarom het volgende: in de komende 5 tot 10 jaar gaan bepaalde type drugs aan een enorme opkomst beginnen. Omdat ‘we’ met alle social media en technologie juist weer meer in verbinding willen komen met ons onderbewuste, onze spiritualiteit, ons bewustzijn en andere dingen die minder grijpbaar (en meetbaar) zijn.

Gebruik jij (psychedelische) drugs bewust voor spirituele ontwikkeling, om te ontspannen of creatiever te worden? Laat een reactie achter!

Comments 1

  1. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met ayahuasca. Vooral hoe ‘zwaar’ je het hebt gevonden. Aangezien het mij ontzettend eng lijkt om je voor zolang totaal over te geven aan die drug. Zelf gebruik ik af en toe xtc om te ontspannen en verbaasde mij in het begin erover dat al zo iets kleins zo’n groot effect op je heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.