hersenen scherper

Brein optimaliseren. 9 aspecten voor Productiviteit, Focus & Geluk

In Artikel, Mind by Peter

Brein optimaliseren. Wat kan je doen om productiever te worden? Om meer focus te hebben & je beter te concentreren? Hoe kun je gelukkiger worden? 9 tips!

Brein optimaliseren

Wil jij je brein optimaliseren? Voor mij is dat de vraag: hoe kan jij cognitief, emotioneel en spiritueel beter functioneren? Zelf richt ik me op vier elementen: cognitief, ziel en gedrag. Met als doel om productiever, gelukkiger en daarmee succesvoller te worden (het effect).

Voor mij is dat gelijk aan het verbeteren van je mind: mindset, psychologie en spiritualiteit. Het brein/mind valt voor mij in een aantal elementen uiteen. De elementen heb ik geclusterd in vier categorieën.

  1. Cognitief (neuroplasticiteit, leren en geheugen)
  2. Effect (productiviteit en geluk)
  3. Ziel (spiritualiteit en gevoel)
  4. Gedrag (persoonlijkheid en persoonlijke ontwikkeling)

Hoe de 5 effecten en de 3 voorwaarden met elkaar samenhangen, dat staat in dit model.

mind

Brein en mind model

Cognitief

Onder Cognitief valt: neuroplasticiteit, leren en geheugen.

1A Neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit is een technische term voor hoe je hersenen zich organiseren als het gevolg van ontwikkeling, leren of ervaringen. Met andere woorden: je hersenen zijn plastisch. Door positieve invloeden in je leefstijl, zorg jij dat je hersenen zich op een positieve manier kunnen organiseren.

1B Leren. Neuroplasticiteit houdt daarom in sterke mate verband met leren. Hoe kun je beter leren? Leren gaat niet alleen om feitjes stampen. Leren kan ook gaan over het aansturen van je spieren. Denk aan een klein kind dat leert lopen. Of toen je leerde blokfluiten.

2 Geheugen. Wat samenhangt met leren, is je geheugen. Het geheugen is hoe jij informatie in je hersenen kan opslaan, vasthouden en kan gebruiken. Je hebt een geheugen voor taal, voor mensen, voor getallen en situaties. Je hebt naast een bewust geheugen ook een onderbewust geheugen (spiritualiteit, punt 6).

Geheugen heeft ook te maken met creativiteit. Creatievelingen kunnen verschillende elementen en concepten met elkaar combineren. Hoe je hersenen zijn georganiseerd (neuroplasticiteit, punt 1) is van invloed op hoe slim en creatief je bent.

Effect

Onder Effect vallen Productiviteit en Geluk.

3 Productiviteit. Productiviteit is een effect van hoe je met je hersenen omgaat. Hoe meer het brein geoptimaliseerd is, hoe effectiever en efficiënter het kan werken. Dit gaat om hoeveel je kan bereiken in een bepaalde tijd. Denk aan output (een artikel of een projectplan van 1.000 woorden) of een effect (het verkopen van een product of dienst).

Hier kan jij je hersenen ook bij helpen. Dat doe jij door jezelf doelen te stellen, focus te hebben, dingen uit te besteden en zo min mogelijk afleiding te hebben.

4 Geluk. Geluk is een ander effect van hoe jij met je hersenen (en met je lichaam) omgaat. Geluk is best een lastige definitie. De mate waarin jij gelukkig bent of waardoor je gelukkig wordt, verschilt per persoon, per situatie en per tijd.

Toch zijn er wel een aantal principes die je gelukkiger maken. Dit gaat onder meer over het verschil tussen genieten en zingeving. Je kan gelukkiger worden door intenser te genieten. Je kan intenser genieten door je bewust te zijn van wat je gelukkig maakt en dit helemaal in je op te nemen.

N.B. Ik schreef een artikel over hoe je gelukkiger kan worden. Daar kun je nog meer tips lezen om gelukkiger te worden. 

Ziel

Onder Ziel vallen Spiritualiteit en Gevoel.

Spiritualiteit. Spiritualiteit heeft te maken met alles wat je geest betreft. Voor mij is spiritualiteit het krijgen van toegang tot je onderbewustzijn en tot een hogere bewustzijn. Deze heb je naast je gewone bewustzijn, waar je met je geheugen (punt 2) toegang tot hebt.

Spiritualiteit kan te maken hebben met geloof, religie en bovenaardse krachten. Voor mij is het veel meer intern gericht. Het gaat om mijn persoonlijke innerlijke ervaring. Naast je lichaam en brein heb je een ziel. Dat is nog moeilijk te bevatten, maar dat is voor mij spiritualiteit.

7 Gevoel. Gevoel heeft te maken met emoties. Gevoel gaat over je eigen beleving bij een bepaalde situatie of gebeurtenis. Bij twee mensen kan hetzelfde gebeuren, maar ik kan er heel anders op reageren dan de ander.

Gevoel hangt ook samen met stemming (een voorbeeld daarvan is geluk, punt 4). Het luisteren naar je gevoel zorgt dat je beter afgestemd bent tussen wat er gebeurd en hoe je daarop reageert. Net als spiritualiteit is gevoel wat minder goed te definiëren, maar wel essentieel om je brein te optimaliseren.

Gedrag

Onder Gedrag valt Persoonlijkheid en Persoonlijke Ontwikkeling.

8 Persoonlijkheid. Wie ben je? Is dat je persoonlijkheid? Is dat je karakter? Je persoonlijkheid bepaalt vaak in grote mate hoe jij reageert op een bepaalde situatie. Wat je gevoel (punt 7) is als er iets gebeurt. Het is niet iets statisch. Je kan jezelf ontwikkelen, net als je kan bepaalde competenties en capaciteiten kan aanleren (zie punt 1b over leren).

Zo ben ik van mezelf meer introvert dan extravert. Ik probeerde een experiment om extraverter te worden. Onderin dit artikel staat een link naar de uitkomsten van dat experiment.

9 Persoonlijke ontwikkeling. Eigenlijk is persoonlijke ontwikkeling een overkoepeld element boven de andere punten. Persoonlijke ontwikkeling gaat over hoe jij jezelf cognitief, emotioneel en spiritueel kan ontwikkelen.

Als jij beter weet wie je bent, wat je kan, wat je sterke punten zijn, wat je zwakke punten zijn, wat je karakter is, hoe jij het beste kan leren en wanneer je het meest productief bent? Die kennis kan je inzetten om meer gedaan te krijgen. Om beter om te gaan met wat het leven allemaal voor je in petto heeft.

Goed, om meer succes te hebben op de dingen in het leven die jij belangrijk vindt.

De belangrijkste methode voor mij om me persoonlijk te ontwikkelen is reflectie. Zowel zelfreflectie door te schrijven in een dagboek, als ook reflecteren met mijn vriendin of in een groep. Een bijzondere vorm van zelfreflectie is met behulp van psychedelische middelen zoals Ayahuasca.

Hoe dat voor mij was, heb ik opgeschreven in een artikel waarvan je de link onderin kan vinden.

brein optimaliseren

Mijn hersengolven meten (rechts) en mediteren in de natuur (rechts)


Mijn verhaal

“Wat doe ik hier?” Ik keek vertwijfeld om me heen. Als mijn vriendin en ik naar een stad in het buitenland gaan, dan bezoeken we eigenlijk altijd wel een kerk, kathedraal of een andere religieus gebouw.

Vanaf een heuvel in de buurt had ik met mijn twee vrienden Jarne en Tim de gouden koepel van de orthodoxe kerk in het centrum van Riga (Letland) al gezien.

Een oudere man schuifelde naar het beeld van de heilige maagd Maria. Vol overtuiging schreeuwde hij zijn gebed uit.

Tenminste, dat denk ik. Ik kon hem niet verstaan.

Voor mij was spiritualiteit onwennig. Ik ben niet religieus opgevoed. Tim kwam wel regelmatig in de kerk. De kerk in het dorp Sappemeer, waar ik ben opgegroeid. De kerk heeft trouwens nog wel een bepaalde architectonische status, omdat het is ontworpen door Pierre Cuypers.

Hij heeft namelijk het gebouw van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontworpen.

Dat is ook de reden dat ik in het buitenland graag naar een religieus gebouw ga. Ik kan meer genieten van de architectuur en het verleden dat een kerk doorleefd heeft, dan dat ik er religieuze voldoening uit haal.

Ik keek naar de oude Let. Hij keek verrukt. Uit het geloof haalde hij op dat moment kracht en ook een soort van geluk.

Zelf moest ik voelen en denken wat dat met mij deed.

In mijn geheugen zocht ik naar mijn gedachten, emoties en gevoelens van een paar weken eerder. Toen had ik met het psychedelisch middel Ayahuasca mijn eerste diepe spirituele ervaring meegemaakt.

“Dat zou niets voor het oude mannetje zijn” dacht ik. Toch was ik benieuwd of hij er open voor zou staan. Eerder had ik (als experiment) binnen een maand geprobeerd om Indonesisch te spreken. Als ik dat nou had gedaan voor de Letse of Russische taal.

Dan had ik het hem echt kunnen vragen.

brein optimalisatie

De kathedraal in Riga 


Lees deze artikelen

Wil je nog meer de diepte in over je hersenen en je denken? Lees dan deze 5 artikelen:

  1. Zo wordt je slimmer in 30 dagen: 11 manieren
  2. Productiever worden? 9 tips!
  3. Leven op gevoel. Hoe doe je dat?
  4. Extraverter worden? Hoe kun je meer extravert worden?
  5. Ayahuasca. Mijn ervaring met psychedelische drugs.

Wat doe jij om je brein te optimaliseren? Wat is voor jou belangrijk? Laat een reactie achter!