Bloed testen zonder huisarts: review, ervaring & uitslag

Peter Artikel 4 Comments

Bloed testen. Zonder huisarts? Wat is mijn ervaring met een bloedwaardentest? Waar moet je op letten bij een preventieve bloed test? Hoe werkt een bloedwaardentest? Wat heb je aan de resultaten van een bloedwaardentest? Welke kritiek is er op bloedtesten?

Bloed testen zonder huisarts

Bloed testen zonder huisarts? Er zijn ook bedrijven waar je een bloedwaardentest kan doen. Zelf deed ik het bij bloedwaardentest.nl. Daarnaast zijn er andere alternatieven om je bloed te laten testen zonder de tussenkomst van een huisarts of medisch specialist.

Naast het bedrijf waar ik mijn test heb gedaan, zijn er meerdere alternatieven in Nederland. Onderaan dit artikel heb ik een overzicht geplaatst.

NB. Dit is een onafhankelijke review. Ik heb geen vergoeding ontvangen voor dit artikel. 

Video bloed testen

Ton Leenders is krachttrainer en voedingscoach van diverse topsporters. Hij legt uit waar hij op let als hij bloedwaardes beoordeelt. Bekijk het interview hieronder.

Ton Leenders over bloed testen

Bloedwaardentest ervaring

Wat was mijn ervaring met de bloedwaardentest? Een bloedwaardentest review, eigenlijk.

Om eerlijk te zijn vond ik het best apart. Ik kreeg thuis een brief met de buisjes en instructies. Ik kon zelf langsgaan bij een huisartsenpost met de brief van het bedrijf in de hand. Ik overhandigde de brief en de buisjes aan de laborante. Ze moest goed lezen en fronste even.

Gelukkig kreeg ik na het bloedprikken mijn drie buisjes mee. Wat ik merkwaardig vond, is dat ik ‘s ochtends ben geprikt en de brief met mijn buisjes pas ‘s avonds in de brievenbus hoefde te doen. Blijkbaar heeft het geen effect op mijn bloed, dat het de hele dag in mijn tas kan blijven liggen.

Na een paar dagen kreeg ik een email met de uitslag van mijn bloedwaardentest. Die uitslag staat in een PDF bestand, met daarbij ook een korte toelichting van wat de waardes betekenen en wat het bereik is van de normwaarden (of zogenaamde gezonde waarden).

Preventieve bloedtest

De uitslag van mijn preventieve bloedtest staat hieronder. De conclusie: bij mij gingen geen alarmbellen rinkelen. De waardes die ik heb gemeten zijn prima. Ik had ook helemaal geen slechte boodschap verwacht, ik voel me prima.

Toch fijn om in cijfers de bevestiging van mijn gevoel te krijgen. Wel wil ik de test over een aantal maanden weer doen om te kijken of de waardes stabiel blijven. Pas als je meerdere testen doet, krijg je inzicht in hoe je lichaam functioneert gedurende een langere periode. Wat is de trend in je bloedwaarden en hoe moet je dat interpreteren?

Zelf je bloed laten testen

Wil je zelf je bloed laten testen? Het kan je dus heel veel inzicht geven, maar je moet wel opletten.

Begin januari (2015) stond een artikel in de Volkskrant over commerciële bloedtesten. Testen zoals bodyscans en ook commerciële bloedtesten voldoen aan een behoefte. Ik en vele anderen willen weten hoe het gesteld is met hun gezondheid.

3 tips als je zelf je bloed wil laten testen

De minister van Volksgezondheid is een groot voorstander, maar geeft wel drie criteria mee aan onderzoek met een medisch risico. Wat zijn tips? Waar moet je op letten?

 1. het onderzoek moet deugen
 2. de consument moet goede informatie krijgen
 3. de privacy van de consument mag niet geschonden worden

Niet alle bedrijven zijn hier even transparant in. Mijn ervaring met de bloedwaardentest was dat het onderzoek er wel goed uit leek te zien (#1) en de informatie in de PDF redelijk duidelijk was (#2).

Punt 3 over de privacy kan ik minder goed beoordelen, maar dit wil ik nog even navragen. Wel is het zo dat je de uitslag ontvangt in een beveiligd document. Ze sturen je nog apart een toegangscode toe.

Advies over bloedtest

In het artikel testen drie redacteuren hun bloed bij verschillende centra. Niet heel verrassend: de metingen zijn elke keer anders. Dat heeft onder meer te maken met de meetapparatuur en het moment van analyse.

Mijn advies: ga niet af op 1 meting bij 1 instelling op 1 moment

Mijn advies is daarom ook om niet volledig op één meting bij één instelling af te gaan. Een terecht punt die de auteurs van het stuk wel hebben is dat een consument wel voldoende duiding moet hebben bij de resultaten. Zonder die goede duiding, dan ga je van alles zoeken achter alle getalletjes.

UPDATE: ik heb na mijn eerste test in 2014 nog een aantal testen gedaan. In dit artikel heb ik de resultaten ingevoegd van mijn test in mei 2017 (ook bij bloedwaardentest.nl) en juli 2017 (bij Prescan). De test in mei 2017 had ik gedaan na een experiment van een maand veganistisch eten. 

Bloedwaardentest uitslag

Wat waren mijn waardes? Mijn natriumwaarde was prima met 140 mmol per liter. De referentiewaarden hiervoor zijn tussen de 136 en 146. Natrium is een belangrijk elektrolyte in ons lichaam. Het helpt om de balans te handhaven tussen vocht in en buiten cellen door middel van osmose.

In mei 2017  heb ik de test nogmaals gedaan. Toen was mijn waarde 146 mmol per liter. Ik zit daarmee aan de bovengrens van de referentiewaarde.

Disclaimer: ik ben niet opgeleid als arts. De interpretatie van waardes doe ik op basis van openbare bronnen. Daarnaast zijn de gemeten waardes niet absoluut en zullen ze een bepaalde foutmarge hebben. Desalniettemin, is het wel leuk en interessant om mijn waardes te zien. 

Normale bloedwaarden

Als jij je bloed test, dan wil je weten wat goede waarden zijn. Zoals ik al schreef krijg je bij je uitslag ook een overzicht van normale bloedwaarden. De vraag is natuurlijk wat normaal is. Zijn dat normale waarden voor iedereen? Of voor mannen? Of voor mannen van mijn leeftijd?

In ieder geval heb ik de volgende bloedwaarden gemeten:

 • Glucose
 • Creatine (nierfunctie)
 • Glomerulaire filtratiesnelheid (nierfunctie)
 • Gamma GT (leverfunctie)
 • ASSAT (leverfunctie)
 • HsCROP (ontstekingsgraad)
 • Cholesterol
 • TSH (schildklier)
 • Ijzerwaarde, witte bloedcellen en bloedplaatjes

Hieronder heb ik de uitslag van mijn test toegelicht. Deze heb ik in november 2014 afgenomen.

Nieren test bloed

Metabolieten is een verzamelnaam voor stoffen die bij de stofwisseling betrokken zijn. Mijn glucose meet ik zelf ook maandelijks. In de test werd een waarde van 4,3 mmol per liter gemeten. Een waarde tussen 4,0 en 6,4 is normaal.

Creatinine is een afbraakproduct van creatinefostfaat in het spierweefsel. Het is een maat voor de hoeveelheid functionerend nierweefsel.

Ik had een waarde van 80 μmol per liter. Een waarde tussen de 65 en 110 is normaal. Daarnaast werd de glomerulaire filtratiesnelheid gemeten als inschatting van de nierfunctie. Deze waarde was bij mij ook naar behoren.

De test heb ik nogmaals gedaan in mei 2017 en juli 2017.

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
Creatinine (μmol/l), 80, 134, 83
[/table]

Lever test bloedwaarde

In de test werden twee enzymen gemeten, die beiden betrekking hebben op mijn lever. Een enzym is een eiwit dat als katalysator functioneert bij bepaalde chemische reacties binnen of buiten de cel. Gamma-GT is een indicatie van mijn leverfunctie. Mijn waarde was 18 microgram per liter bloed. Deze waarde is goed als het lager is dan 55.

ASAT staat voor Aspartaat Aminotransferase. Het is een leverenzym dat betrokken is bij de aanmaak van eiwitten. Mijn waarde van 33 microgram per liter is minder dan de referentiewaarde van 35.

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
Gamma-GT (U/L), 18, 14, 13
ALAT (U/L), 33, 31, 26
[/table]

Ontstekingsniveau

Het bepalen van de waarde van hs-CRP geeft aan of er laaggradige ontstekingsreacties in het lichaam zijn. In combinatie met een slechte cholesterolwaarde is het een voorspeller van coronaire hartziekten.

Ik hoef me geen zorgen te maken met een waarde van  0,7 mg per liter. De bovengrens voor gezonde mensen is namelijk 10. De ideale waarde is lager dan 1 mg/L. In mei 2017 was deze nog lager: <0,5 mg per liter.

Overigens kan dit variëren: als gezond persoon kun je ook een hoge waarde hebben. Zo hebben doktoren deze waarde gemeten bij marathonlopers na de finish. Deze hadden immens hoge waardes (door de intensieve inspanning), maar deze zakten terug naar een normaal niveau in 72 uur. Vrouwen die zwanger zijn, hebben ook vaak een hogere score.

Cholesterol waarde

Hoe zit het mijn cholesterol? Met 3,7 mmol per liter zit dat mooi onder de gewenste 5. Een hoge waarde schijnt namelijk de kans te verhogen op hart- en vaatziekten.

Triclyceriden zijn vetten in het bloed die door het lichaam als energiebron gebruikt worden. Een waarde van lager dan 2 is goed, ik had 1 mmol per liter. Een hoge waarde kan het proces van aderverkalking versnellen.

Hoe zit het met die goede en slechte cholesterol? Je HDL schijnt tussen de 0,9 en 1,7 te moeten liggen. Met mijn 1,3 mmol per liter zat ik daar mooi tussen.

Overigens is het gebruikelijk om te kijken naar de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL cholesterol. Dit moet kleiner dan 5 zijn en liever nog kleiner dan 3. Een ratio van 1 staat tot 1 wordt superieur geacht door bijvoorbeeld dr. Cate Shanahan, auteur van het boek ‘Deep Nutrition and Food Rules’.

Die andere dan? Dat is LDL. LDL cholesterol transporteert voornamelijk cholesterol van het maag-darmkanaal naar de vaatwanden. De streefwaarde is kleiner dan 3,0 mmol/L. Met mijn 1,8 mmol zit ik hier voldoende onder.

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
Cholesterol (mmol/L), 3.7, 3.4, 4.1
Triglyceriden (mmol/L), 1, 0.55, 0.9
HDL (mmol/L), 1.3, 1.74, 1.4
LDL (mmol/L), 1.8, 1.4, 2.3
[/table]

Trage schildklier?

De TSH waarde zegt iets over het functioneren van de schildklier. Een verhoogde waarde betekent dat de schildklier te weinig schildklierhormoon maakt. Dit heet ook wel een ‘trage schildklier’. De waarde die bij mij werd gemeten is 1,1 milli-eenheden per liter. De waarde moet liggen tussen de 0,35 en 5, dus dat is oké (maar het gaat wel langzaam richting een langzame schildklier).

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
TSH (mIU/L), 1.1, 3, 2.6
[/table]

Heamatologie

Mijn ijzerwaarde is met 20 μmol per liter prima. Dit is de ijzerserumwaarde, die tussen de 10 en 30 moet liggen. De hemoglobinewaarde meet ik ook altijd als ik naar de bloedbank ga.  Een waarde tussen de 8,6 en 10,7 is normaal. Ik had een waarde van 10,2 mmol per liter.

Tot slot werd ook mijn witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten) gemeten. Deze zijn verhoogd bij infecties en ontstekingen, maar zaten bij mij tussen de referentiewaardes.

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
Hemoglobine (mmol/L), 10.2, 8.7, 8.4
Leucocyten (x10^9/L), 6.4, 5, 6.2
Trombocyten (x10^9/L), 411, 334, 416
[/table]

Andere indicatoren

Het kan zijn dat in je bloedtest een aantal andere indicatoren in kaart worden gebracht. Een paar voorbeelden waar je op kan letten:

 • Vitamine D
 • Interleukin-6
 • Testosteron en DHEA

Vitamine D. Dit is een essentiële vitamine die een gezonde celdeling bevordert. Het lichaam maakt deze vitamine vooral aan door zonlicht. Het ‘Institute of Medicine and Endocrine Society’ geeft aan dat 30 ng/mL te weinig is.  In 2007 publiceerden wetenschappers een onderzoek in het ‘American Journal of Clinical Nutrition’ dat het optimale niveau op 75 ng/mL zit [link onderin].

Interleukin-6. T cellen zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. Net als macrofagen (cellen die beschadigde cellen opruimen) scheiden ze Interleukin-6 (IL-6) uit. Een verhoogde score is daarom een indicatie voor een hoger ontstekingsniveau in het lichaam.

Testosteron. Testosteron speelt een belangrijke rol in spiergroei, de sterkte van de botten en libido [link onderin]. Om je testosteron te verhogen, wordt vooral gekeken naar DHEA. Een van de voorlopers van testosteron is DHEA. Dat wordt gemaakt in de bijnier gemaakt en via enzymen omgezet in testosteron.

Toekomst van bloedtesten

Wat is de toekomst van bloed testen? Het schijnt dat onderzoekers in de Verenigde Staten bezig zijn met een test waarmee je met een paar druppels bloed kan bepalen of een patiënt risico loopt om zelfmoord te plegen. Andere testen die worden ontwikkeld: een bloedtest voor depressie, schizofrenie en posttraumatische oorlogsstress.

“De kans dat je vandaag depressief wordt is gedaald naar 2%.”Na een bloedtest op je smartphone in de toekomst

Neem deze ontwikkeling en combineer die met de technologische vooruitgang van mobiele telefoons. Hoe lang duurt het voordat ik elke ochtend een druppel bloed kan laten analyseren door mijn smartphone? Dan krijg ik een berichtje: “De kans dat je vandaag depressief wordt is gedaald naar 2%.” 


Meer weten?

Dit zijn interne links die ik heb gebruikt:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Heb jij al een keer een (commerciële) bloedtest gedaan? Heb je er wat aan gehad en iets met de resultaten gedaan? Hoe sta je tegenover de kritiek op dit soort testen? 

Comments 4

 1. Pingback: Chip implanteren in je lichaam? WTF! - Permanent Beta

 2. Wanneer wil je de herhalingstest doen om de bloedwaarden te vergelijken? of wil je deze keer iets anders checken? Zou je InsideTracker eens willen testen?

  1. Hoi Marjo,
   Dat ligt er aan hoe uitgebreid je getest wil worden. Uit mijn hoofd is het iets van 80 a 90 euro. Ik zou liever gaan voor een wat goedkopere test, maar die wel 2 keer doen. Dat is betrouwbaarder dan om te gaan op 1 uitslag.
   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.