bitcoin blockchain

Bitcoin & blockchain. Alles wat je wil weten! (incl. 2 video’s)

In Artikel, Biohacking by peterjoosten0 Comments

Bitcoin en blockchain. Als digitaal geld de toekomst is, is bitcoin dan de munteenheid van de toekomst? Wat is bitcoin eigenlijk? Wat zijn alternatieven van bitcoin? Hoe werkt de onderliggende blockchaintechnologie? 

Wat is bitcoin?

Wat is bitcoin? Bitcoin is een digitale munteenheid. Een ander woord voor digitale munteenheid is cryptocurrency. In het najaar van 2016 waren er ongeveer 700 digitale munteenheden. Bitcoin is de grootste met een financiële omvang van 80%. Etherium is de 2e grootste munteenheid.

Vaak wordt bitcoin verward met blockchain. In essentie is bitcoin de technologie en blockchain de onderliggende database.

In de afgelopen maanden heb ik een aantal lezingen en presentaties bijgewoond over bitcoin en blockchain.

 • Op Darefest in Antwerpen: Sam Wouters (augustus 2016)
 • Op de Singularity University the Netherlands Summit: Brock Pierce (september 2016)
 • Op Bitcoin Wednesday sprak ik met: Andreas Antonopoulos (november 2016)
 • Op de Biohacking Meetup sprak ik met Krijn Soeteman (januari 2017)

Zeker niet de minsten. Brock Pierce is voorzitter van de Bitcoin Foundation. Hij staat op de foto boven (gemaakt door Sebastiaan ter Burg). Andreas Antonopoulos is één van de bekendste bloggers en schrijvers op het gebied van bitcoin en blockchain. Zo was hij al een aantal keer te gast in de podcast van Joe Rogan.

Sam Wouters is adviseur bij Duval Union Consulting. Krijn Soeteman is freelance journalist voor onder meer Tweakers en gespecialiseerd in bitcoin en blockchain. Hieronder staat een interview met hem voor de Meetup.

Interview met Krijn Soeteman over bitcoin, blockchain en ethereum.

Toekomst van bitcoin

Wat is de toekomst van bitcoin? Op Darefest draaide Sam Wouters het om. Wat is het probleem met het huidige monetaire stelsel? 

 • Internationale geldoverdracht duurt lang
 • Hoge tarieven voor internationale geldoverdracht (denk aan Western Union)
 • Geen gouden standaard meer
 • Wat te doen met buitenlandse valuta

Het huidige geldsysteem is niet meer houdbaar. Dat is de mening van alle experts die zich bezighouden met cryptocurrency. Neem de gouden standaard. Centrale banken kunnen nu geld bijdrukken zonder onderpand. Bitcoin kent een grens. Bij 21 miljoen bitcoins is het klaar. De laatste bitcoin wordt na verwachting in 2140 gemijnd. Tenzij het netwerk op veranderingen stemt via Github.

Github laat overigens wel zien wat de potentie van bitcoin is. Volgens Brock Pierce zie je een exponentiële groei van ontwikkelaars aan bitcoin op Github, zelfs vergeleken met PayPal. Toch niet de minste. 

Trouwens, een leuke anekdote is dat voor de eerste 10.000 bitcoins werden gebruikt voor het kopen van één pizza. Tegenwoordig zou dat een waarde vertegenwoordigen van 5 miljard dollar.

“Van de eerste 10.000 bitcoins werd een pizza gekocht. Tegenwoordig is dat 5 miljard dollar waard.”Sam Wouters

In al die jaren is bitcoin vaak afgeschreven. Volgens Andreas, Sam en Brock vertoont deze ontwikkeling dezelfde trend als het internet. Internet werd ook vaak afgeschreven, zoals het legendarische artikel in Newsweek: “Why the Internet will fail”. 

bitcoin

Andreas Antonopoulos op Bitcoin Wednesday. Video interview met hem staat onderin het artikel.

Wat is blockchain?

Bitcoin is maar één toepassing van de blockchain database. Het is een collectieve boekhouding op internet. Publiek toegankelijk en met iedereen gedeeld. Net als het internet eigenlijk.

Alle transacties worden geregistreerd en iedere node in het netwerk weet de samenstelling van de volledige blockchain. Als er een transactie wordt voorgesteld, dan moeten alle nodes het hier mee eens zijn. Anders gaat het niet door. 

Dit maakt blockchain ook betrekkelijk veilig. Om blockchain technologie onder bitcoin te kraken moet je 20.000 keer sterker zijn dan de huidige 500 sterkste supercomputers gecombineerd. Krijn Soeteman: “Dat is ook de grootste misvatting rondom bitcoin. Het is niet de blockchain technologie die onder bitcoin ligt die is gekraakt, maar het zijn bedrijven die zijn gekraakt.” 

Blockchain toepassingen

Wat zijn blockchain toepassingen? Nu leggen we het eigendom van bitcoins vast in de blockchain. Volgens Brock Pierce gaan we straks veel meer dingen vastleggen in de blockchain. Je kan ook allerlei contracten en eigendomsrechten vastleggen in een blockchain.

Een voorbeeld hiervan is Everledger [link onderin]. Dat bedrijf logt met behulp van de blockchain technologie het eigendom van diamanten. Een ander voorbeeld is identiteit. Jurjen de Vries (Permanent Future Lab) wees mij erop dat hij zijn pasgeboren tweeling heeft geregistreerd in de blockchain. In bitnation, identify, keybase en namecoin. Jurjen: “Mijn kinderen waren eerder geregistreerd in de blockchain dan bij de gemeente”.

“Mijn kinderen waren eerder geregistreerd in de blockchain dan bij de gemeente”.Jurjen de Vries (Permanent Future Lab)

Andere toepassingen zijn dat je contracten in blockchain kan programmeren (als A dan automatisch B) en dat je microtransacties kan afrekenen. Denk aan het bekijken van een video waarbij je betaalt per seconde. 

Van informatie gaat het ook naar fysieke producten. Volgens Brock Pierce gaan we straks producten een RFID chip geven en dat registeren in een blockchain database. Weer die vergelijking met het internet. Met internet deden we in het begin alleen maar tekst. Nu audio, video, bestanden, software en nog veel meer. 

lezing blockchain

Krijn Soeteman tijdens de Biohacking Meetup

Bitcoin wallets

Zelf heb ik bitcoins gekocht. Daarnaast raadde een goede vriend van mij, Joost, me aan om ook ethereum te kopen. Ethereum lijkt op bitcoin. Maar eigenlijk is het slimmer. Als transactiemiddel is het volledig programmeerbaar. Je hebt ethereum nodig wanneer je slimme contracten en applicaties wilt programmeren.

Een voorbeeld volgens Krijn Soeteman is dat je daarmee onderling afspraken kan maken over het gebruik van fysieke goederen, zoals een woning. Denk aan Airbnb, maar dan echt peer-to-peer. Zonder tussenpersoon. Met je token heb je dan in een bepaalde tijdsperiode toegang tot een woning. Het afrekenen met de eigenaar van de woning gebeurd rechtstreeks. 

Dat is echt revolutionair. 

Volgens Andreas Antonopoulos brengt Ethereum mede daardoor ook weer zijn eigen problemen en uitdagingen met zich mee. 

De bitcoins en etherium heb ik trouwens gekocht via Coinbase [link onderin]. Dat is een online dienst voor je bitcoin wallet. Met een wallet kun je Bitcoins ontvangen, bewaren en het doen van Bitcoin betalingen. Naast je wallet kun je ook een vault hebben. Dat is, zoals de naam al doet vermoeden, een kluis voor je bitcoins. Je moet extra stappen doorlopen om bij je bitcoins te komen. 

Kansen bitcoin (4x)

Wat zijn de kansen voor bitcoin? Volgens Sam Wouters is bitcoin superieur ten opzichte van traditionele munteenheden. 

 1. Open innovatie. Bitcoin is niet statisch, het kan doorontwikkeld worden. 
 2. Onafhankelijk. Het is van iedereen en daarmee van niemand.
 3. Geen censuur of uitsluiting. Iedereen kan bitcoin kopen en verkopen.
 4. Onveranderlijkheid. Een Centrale Bank of staat kan geld bijdrukken. Het aantal beschikbare bitcoins is beperkt.

Maar toch. Als ik het navraag in mijn omgeving, dan reageren mijn vrienden en familie alsof ze water zien branden. Sam Wouters: “Bitcoin is zoals het internet in de jaren 90. Het is lelijk, het werkt nog niet handig en de gevestigde orde probeert het met alle macht tegen te houden”.

Digitaal geld

Wat is de toekomst van digitaal geld? Volgens Andreas Antonopoulos is het onvermijdelijk. Hij zegt: “Kinderen die nu geboren worden. Die zien papieren geld alleen in een museum als ze oud zijn”. Cash gaat verdwijnen.

Volgens Andreas Antonopoulos is het beheren van geld ook het beheren van macht. Hij stelt daarom de vraag: “Wil jij je als mens laten controleren door de overheid of een bedrijf? Of door iedereen?”

“Cash gaat verdwijnen. Sowieso. Wat gaan we kiezen?”Andreas Antonopoulos

Hij gelooft stellig in bitcoin. Dat banken zelf met bitcoin bezig zijn, daar gelooft hij niet zo in. Hij trekt een parallel met bedrijven die zelf hun eigen internet wilden ontwikkelen. Uiteindelijk is de kracht van het open internet zoals we dat nu kennen veel te groot.

Daarom worden banken in de toekomst overbodig. Instituten zoals de centrale bank krijgen veel minder macht. 

Dat is de magie van bitcoin volgens Andreas Antonopoulos. Je hebt geen tussenpartijen meer nodig zoals banken of een overheid. Je regelt alles samen. 

Kritiek bitcoin 

Er is ook kritiek op bitcoin. Volgens Sam Wouters wordt geroepen dat bitcoin een geldeenheid is die vooral door criminelen en terroristen wordt gebruikt. Hij brengt daar tegenin dat het internet ook heeft gezorgd voor positieve en minder positieve toepassingen.

Daarbij haalt hij een onderzoek aan van de Bank of England. Binnen de blockchain zijn alle transacties te herleiden. Het is daarom behoorlijk dom om geld te gaan witwassen met bitcoin.

Dit kwam ook terug in het gesprek met Krijn Soeteman. Volgens hem zijn er momenteel 3 cryptocurrency die volledig anoniem beloven te zijn, waarvan Dash de meest bekende is. Hij zegt ook dat bitcoins nu soms door criminelen wordt gebruikt om geld wit te wassen. De AIVD is daarom bezig om de ‘bitcoin wasmachines’ te onderzoeken.

“De AIVD is bezig om de zogenaamde bitcoin wasmachines te onderzoeken.”Krijn Soeteman

Dat bitcoin transparant is, kan juist ook mooie toepassingen als gevolg hebben. Denk aan goede doelen en stichtingen. Je kan transparant maken hoeveel middelen een stichting ontvangt en waar ze dat aan uitgeven. 

Een ander punt van kritiek is dat de blockchain database die onder bitcoin ligt, behoorlijk inefficiënt is. Om die reden worden ook talloze andere cryptocurrency ontwikkeld, zoals ethereum. 

alles over bitcoin

Aanwezigen tijdens Biohacking Meetup over bitcoin

Biohacking en bitcoin

Wat is de relatie tussen deze technologieën met biohacking?

 1. Betalen via een onderhuidse chip
 2. Eigendom
 3. Betalen per tijdseenheid

#1 Je kan denken aan het dragen van je bitcoin wallet in een onderhuidse chip. In Nederland kwam Martin Wismeijer hiermee in het nieuws. Martin werd door Tom gechipt, net als ik [link onderin]. 

#2 Gaan we onze identiteit vastleggen in de blockchain? Misschien gaan we biometrische identificatie gebruiken voor contracten die met blockchain technologie worden ondersteund. 

#3 Heeft de blockchain invloed op betaalmodellen? Denk aan dat je een  van virtual reality training om je hersenen te trainen per seconde kan gaan afrekenen. In een wereld waarin we steeds minder bezitten en delen, wil je ook betalen voor wat je gebruikt. Dat is ontspullen [link onderin]. 

Conclusie

In de afgelopen maanden heb ik steeds meer bitcoin gekocht. Om 2 redenen. De eerste is dat geld op een spaarrekening niet zo veel oplevert. Daarnaast wil ik mijn financiën een beetje spreiden. Naast beleggen, indexfonds beleggen en peer to peer beleggen [link onderin], past bitcoin daar ook in.

De tweede reden is misschien nog belangrijker. Dit komt mede door het boek Antifragile van Taleb dat ik heb gelezen. Zijn stelling is dat je niet fragiel moet zijn. Zijn definitie van fragiel is dat je weerbaar bent bij volatiliteit. Een onderdeel van niet fragiel zijn, of eigenlijk: anti fragiel, is dat je juist sterker wordt van volatiliteit.

Hij is kritisch op economen en wetenschappers die dingen roepen over dingen waar ze geen belang in hebben. 

Dat spreekt me aan.

Ik geloof in de toekomst van cryptocurrency. Of bitcoin het digitale geld van de toekomst wordt, dat weet ik niet. Wie weet wordt een andere. Ok, ik kan er over schrijven. Maar om echt ergens voor te staan en om ergens ervaring mee op te doen, moet je het ook ervaren en proberen. Daarom heb ik bitcoins gekocht.

“De slimste investering is jezelf verdiepen in bitcoin en blockchain.”Krijn Soeteman

Dat is ook de slimste investering die je kan doen: meer leren over bitcoin en blockchain. Al doet Krijn Soeteman wel een kleine voorspelling: ik verwacht dat bitcoin het digitale goud wordt en dat een andere cryptocurrency de valuta wordt die we dagelijks gaan gebruiken. 

Video bitcoin 

Op Bitcoin Wednesday had ik een kort interview met Andreas Antonopoulos. Bekijk de video hieronder.

Interview met Andreas Antonopoulos bij Eye Amsterdam

Meer weten?

Wil je meer weten over bitcoin en blockchain? Neem dan contact met me op als je vragen hebt! Ook als je me wil uitnodigen om een lezing of presentatie te geven bij je bedrijf, op je congres, symposium of bijeenkomst.

Kijk trouwens naar mijn lezingen pagina voor een overzicht van waar en waarover ik heb gesproken. Daar staat ook een lijst met referenties.

Je naam

Je e-mailadres

Maak je keuze

Je telefoonnummer (niet verplicht)

Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp

Wil je zelf eens met bitcoin aan de slag?

 • Coinbase aanmelden (actie: krijg $10 aan bitcoin gratis als je $100 stort. NB. je helpt Project Leven dan ook een beetje)

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Hoe denk jij hier over? Heb je zelf bitcoins? Laat een reactie achter!

Leave a Comment