Biohacking televisie: Valerio4ever, Galileo & Documentaire

In Artikel, Biohacking by PeterLeave a Comment

Biohacking televisie. In maart 2016 maakte ik mijn TV debuut bij het programma Galileo op RTL 5. Ik word een dag gevolgd als biohacker. Het gaat onder meer over alles wat ik weet, waarom ik koud douche, waarmee ik ontbijt en hoe ik optimaal probeer te sporten.

In mei 2017 zag je mij in het programma Valerio4Ever van BNN/VARA op Nederland 3. Daarnaast heb ik de makers van een documentaire over biohacking zelf geïnterviewd. 

Biohacking tv programma

Galileo is een populair wetenschappelijk programma op RTL 5. Het wordt gepresenteerd door Luuk Ikink. Je kunt hem onder meer kennen van RTL Late Night. Het programma komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar het heel populair is. Dit vertelde een goede vriend van mij die in Duitsland woont. 

De verslaggevers zijn Manuel Venderbos, Shelly Sterk en Jorn Rohde. De eerste kwam laatst in het nieuws omdat hij elke dag een kilo suiker ging eten voor een experiment. Andere experimenten: het perfecte bommetje in een zwembad, hoe voelt het om geopereerd te worden zonder verdoving en hoe is het om knock-out te gaan. 

Galileo RTL

De filmcrew bij me thuis

Televisie biohacking

Vorig najaar werd ik benaderd door een redacteur of ik mee wilde werken aan het programma. Voor kranten of websites ben ik al vaker geïnterviewd, maar op landelijke televisie vond ik toch wel spannender. Van te voren had ik de hoofdredacteur aan de lijn gehad.

Daarna heb iets van 5 keer met een redacteur gebeld. Dat ging over de opzet van de filmdag. Wat konden ze opnemen? Op wat voor manier zodat het goed in beeld komt? In welke volgorde kunnen ze dat dan weer monteren? 

biohacking RTL

De opnames

De opnames: ochtendritueel

Om 7.00 stonden ze al bij mij aan de deur. Een geluidsman, een cameraman en de presentatrice. Shelly Sterk heet ze, en ze had eerder voor onder meer Powned gewerkt. De geluidsman en cameraman waren ergens in de dertig. Mannen.

Samen met Shelly waren ze een ingewerkt team. Het viel me op hoe professioneel en ontspannen ze waren. Al was het wel vreemd om te horen dat ze het over mij hadden in hun gesprekken.

Waar ik bij was.

  • “Als hij nou daar gaat liggen, dan krijgen we hem goed in beeld.”
  • “Als hij nu eerst dat gaat doen, dan monteren we dat andere er straks wel achter.”
  • “Als hij dat nu op een andere plek doet, dan komt het beter in beeld.”

Wat hebben ze uiteindelijk van mij gefilmd? Ze waren er al om 7.00 uur, dus ze hebben allerlei onderdelen uit mijn ochtendritueel gefilmd. Van koud douchen tot mediteren en bulletproof coffee. Tijdens het drinken van de boterkoffie werd ik geïnterviewd door Shelly.

biohacking televisie

Shelly en Tom

De opnames: chip implanteren en sporten

Aan het einde van de ochtend gingen we naar Utrecht. Bij de tattooshop werd een NFC chip in mijn hand geïmplanteerd. Van te voren was ik niet zo zenuwachtig, maar dat was wel anders toen ik in de stoel lag. Volgens mij kun je dat ook wel op de beelden zien. 

Na een lunch in de binnenstad van Utrecht ging ik nog samen met Shelly in het Griftpark sporten. Ik had mijn Vibram barefoot schoenen omgeruild voor mijn Reebok Nano’s. Maar voor het beeld vonden ze het leuker dat ik toch mijn Vibram schoenen aan deed. In eerste instantie zouden we een work-out met een kettlebel doen, maar met de chip in mijn hand werd dat toch afgeraden.

Om 15.00 waren we klaar. Het was echt leuk om een keer mee te maken, maar wel erg intensief. 

Bekijk aflevering

Bekijk de aflevering hieronder.

Uitzending RTL 5 Galileo over biohacking


Biohacking bij Valerio

In mei 2017 was ik te zien in het programma Valerio4ever op Nederland. Het programma wordt gemaakt door BNNVARA. Net als bij RTL5 kwam de cameraploeg, bestaande uit een cameraman, een regisseur en een geluidsman bij mij thuis langs. Samen met de presentator, Valerio Zeno. Van te voren dacht ik al dat het een ontspannen gast was en dat was in werkelijkheid ook zo. 

In de ochtend hebben ze mij gefilmd terwijl ik door Valerio word geïnterviewd over wat biohacking is en wat ik doe om langer te leven. Daarna proeft hij een kop bulletproof coffee en praten we over de nootropics en supplementen die ik slik. Daarna laat ik hem een aantal gadgets en wearables zien die ik gebruik. Tot slot ga ik bij een riviertje in de buurt ijszwemmen. 

Net als de vorige keer, vond ik het behoorlijk intensief. Maar het scheelde wel dat ik wist wat ik kon verwachten. Al blijft het nog steeds gek om jezelf later op de televisie te zien. Ik hoop dat mijn verhaal, inclusief de nuances die ik erbij heb, ook op beeld goed overeind blijft staan. 

Opnames televisieprogramma Valerio4ever


Biohacking documentaire

Floor Brock en Laura Okkersen hebben een documentaire gemaakt over biohacking. De titel van de documentaire is ‘Biohacking: we need an upgrade’. De documentaire werd onder meer getoond op het CampusDoc Festival. Ik sprak de maaksters voor een kort video interview toen ik een lezing gaf bij Darefest in Antwerpen.

Ze reizen onder meer af naar de Verenigde Staten naar Grindhouse Wetware. Hun focus is iets anders dan ik van biohacking hanteer. Zij interviewen en volgen vooral DIY Grinders. Mensen die electronica onder hun huid, in hun lichaam, implanteren.


Interview met de makers van de documentaire 


Meer weten?

Eerder schreef ik deze artikelen:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Heb jij de uitzending van Galileo of Valerio4ever gezien? Laat een reactie achter en laat me weten wat je er van vond!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.