spreker biohacker

Wat is biohacking? 8x: van optimaal leven tot onsterfelijk

In Artikel, Biohacking by Peter2 Comments

Wat is biohacking? 8x biohacking: van body- & mindhacking voor optimaal leven en jezelf verbeteren tot technologische ontwikkelingen, bijv. onsterfelijkheid. Biohacking is een persoonlijke én technologische ontwikkeling die een grote impact gaat hebben op ons leven en onze maatschappij. Wat is de definitie van biohacking? Wat zijn interessante ontwikkelingen? Wat betekent dat?

Biohacking definitie

Wat is biohacking? Volgens sommigen gaat het om de omgang met biologie, met de instelling van een hacker. De term heeft nog geen scherpe definitie. Dit zijn namelijk andere definities:

“Het is de symbiose van je lichaam met technologie.”

“Het optimaliseren van je lichaam door gebruik van biologie en technologie.”

“Het beïnvloeden van je omgeving om optimaal te functioneren.”

“Biohacking is klooien aan je lijf.”

Biohacking omvat een heel breed spectrum. Van mensen die chips in hun lichaam implanteren tot mensen die thuis hun DNA analyseren. Aanhangers van biohacking associëren zichzelf met biopunk, transhumanisme of techno progressivisme.

Dit is het voor mij de essentie: biohacking draait om het optimaliseren van je leven en lichaam, met technologie, biologie en systemen. 

Van chips in je hand tot onsterfelijkheid
Daar vallen verschillende dingen onder, zie het onderstaande model. Het gaat om het verbeteren van je cognitieve en fysieke prestaties, quantified self (zelfmetingen), DIY Grinding (chips in je lichaam implanteren), 3d bio-printen, DNA hacking, langer leven, singulariteit en uiteindelijk transhumanisme.

Ik vind dat heel interessant. Hoe kan ik mijn lichaam en leven verbeteren? Welke technologische en niet-technologische hulpmiddelen gebruik ik daarbij? Wat voor impact heeft dat op mijn leven en de rest van de samenleving?

Biohacking valt voor mij uiteen in drie onderdelen: meten, wijzigen en impact. Hoe de 3 onderdelen met elkaar samenhangen, dat staat in dit model.

wat is biohacking

Model biohacking

Meten en wijzigen

Onder ‘Meten’ valt quantified self. Onder ‘Wijzigen’ vallen body/mind hacking, 3D bio printen, DNA / RNA hacking en DIY grinding.

1 Quantified self. Dit is het meten, monitoren en analyseren van diverse onderdelen van je leven. Denk aan activity trackers om te meten of je genoeg beweegt gedurende de dag, apps waarmee jij je eten en drinken kan loggen of sensoren die meten hoe goed je slaapt.

NB. Lees hier alles over quantified self.

2 Body/mind hacking. Hoe kan jij je lichaam en geest verbeteren? Denk aan apps om je hersengolven te beïnvloeden. Of aan gadgets die met trillingen je spieren sneller laten herstellen.

Voor mij valt niet alleen nieuwe technologie hieronder.

Wat kunnen we leren van Russische ijszwemmers? Van de yakboter van Tibetaanse bergvolken? De kennis van Finnen over medicinale paddestoelen? De visie van de oude Egyptenaren over orgasmes en seks?

3 3D bio printing. Dit gaat over het printen van organen. Sommige experts geloven dat dit in de toekomst kan met stamcellen of met de cellen van een patiënt zelf.

Dat is geen science fiction. In 2013 presenteerde de Maastrichtse hoogleraar Mark Post een kunstmatig gemaakte kweekburger. Wat voor impact zou dat hebben op het voedselprobleem in de wereld?

4 DNA/RNA hacking. Dit zijn aanpassingen in de genen van mensen, dieren of weefsels. In eerste instantie is dit gestart vanuit het analyseren van je genen.

Van analyseren is het een kleine stap naar wijzigen. Voorbeelden zijn CRISPR-9 technologie om te kunnen knippen en plakken in RNA strengs. Technologische visionairs denken al verder: ledematen die automatisch weer aangroeien, bacteriën die zo zijn aangepast dat ze ons genezen en bio-terreur.

5 DIY grinding. Dit is het modificeren van het menselijk lichaam, zoals het plaatsen van elektronica. Denk aan het implanteren van een RFID of NFC chip in je hand. Dit is één van de meest praktische (en zichtbare) toepassingen van biohacking.

De meest zichtbare vorm van de symbiose van technologie en het menselijk lichaam. Ik heb ook een NFC chip laten implanteren in mijn hand. Zie de link onderin.

Impact

Onder Impact vallen Life enhancement and life extension, singulariteit en transhumanisme.

6 Life enhancement and Life extension. Dit is het verbeteren van je leven of het verlengen van je leven. Sommige experts doen de uitspraak: “De eerste persoon die 1.000 jaar wordt, die is nu al geboren”.

De eerste persoon die 1.000 jaar wordt, die is nu al geboren

Een ander bekend voorbeeld is het invriezen van je hersenen of je lichaam. Er zijn mensen die dit nu al doen.

In Helsinki op de Biohacker Summit sprak ik bijvoorbeeld met Max More. Hij is directeur van ALCOR. Dit bedrijf houdt zich bezig met technologie om langer te leven en biedt mensen de mogelijkheid om zich in te laten vriezen.

7 Singularity. Dit is het moment waarop kunstmatige intelligentie slimmer is dan menselijke intelligentie. Tevens is dit een term voor de ontwikkeling waarbij verschillende technologische ontwikkelingen elkaar versterken en elkaar versnellen.

Dit brengt dan zo’n versnelling met zich mee, dat we dat met onze huidige menselijke intelligentie niet kunnen begrijpen.

Deze nieuwe vorm van intelligentie en een samenballing van exponentiële technologie betekent dat alle afzonderlijke onderdelen van biohacking versneld kunnen worden.

8 Transhumanisme is een filosofische stroming die probeert de door de natuur gestelde grenzen aan het menselijk bestaan te doorbreken.

Dit gaat niet alleen om langer leven, maar slimme wetenschappers zijn zelfs bezig met innovaties om mensen onsterfelijk te laten zijn.

definitie biohacking

Tijdens DIY labsessie (links) en met trainingsmasker (rechts)

Lezing biohacking

Bij de Fontys Hogeschool in Eindhoven gaf ik een lezing over biohacking. Hiervoor gebruikte ik de volgende presentatie, waar ik voorbeelden geef van alle thema’s die onder biohacking vallen.

Presentatie over biohacking

Podcast biohacking

Voor verschillende radioprogramma’s en podcast shows ben ik geïnterviewd over biohacking. Hieronder staat een aflevering uit mijn eigen podcast met daarin 2 interviews. Voor SMART technology van New Business Radio en de podcast Ondernemerspassie werd ik geïnterviewd over nieuwe technologie, biohacking en nog veel meer.

Luister naar mijn podcast aflevering over biohacking!

Mijn verhaal

We hadden een fundamenteel verschil van inzicht.

Hij moest hard lachen toen hij het zei.

We stonden samen te wachten in de lobby van BNR Radio. Eerder had ik ook een keer met hem gebeld. Voor Permanent Beta organiseer ik namelijk een meetup reeks over biohacking.

Pieter is de baas van de Wetlab van de Waag Society. Een collega van hem kwam spreken op de Meetup. Maar met Pieter had ik afgesproken dat ik een keer een labsessie wilde organiseren.

“Praten en luisteren is leuk” zei ik tegen hem. “Maar ik wil eigenlijk gewoon echt aan de slag met doe-het-zelf biologie”.

Hij reageerde enthousiast.  “Je weet wel wat je dan gaat doen, hè?”

Ik keek hem vragend aan.

“Je gaat aan de slag met algen en plankton. We doen niet alleen maar biologische testen en ingrepen op het menselijk lichaam.”

Dat was ons verschil van inzicht. Voor mij is biohacking nog heel erg gericht op het optimaliseren van het menselijk lichaam. Mijn lichaam. Mijn leven.

Voor Pieter is het al breder. Hoe zetten we het in om niet alleen het menselijk lichaam te verbeteren maar ook de omgeving daaromheen? Hoe kunnen we de natuur helpen?

Hoe verbeteren we het milieu?

“Dat is echt de maatschappelijke impact van biohacking”, dacht ik toen ik van de BNR studio terugliep naar het treinstation Amsterdam Amstel. Pieter fietste de andere kant op en zwaaide nog even.

Ik zwaaide enthousiast terug. Niet zonder reden. Ik stond te stuiteren van energie.

Biohacking heeft zoveel potentie en gaat nog zoveel betekenen.

BNR biohacking

Voor BNR radio werd ik geïnterviewd over biohacking.

Lees deze 5 artikelen

Wil je nog meer de diepte in over biohacking? Lees dan deze 5 artikelen:

  1. Biohacking Nederland. Mijn lezingen over biohacking.
  2. Biohacking op televisie. Mijn interview bij RTL 5
  3. Wat zijn bekende biohackers? Inclusief een interview met Ben Greenfield en Teemu Arina
  4. Verslag van de Biohacker Summits in Londen en Helsinki
  5. Een chip in mijn hand. Waarom, wat en hoe lees je hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over biohacking? Neem dan contact met me op als je vragen hebt! Ook als je me wil uitnodigen om een lezing of presentatie te geven bij je bedrijf, op je congres, symposium of bijeenkomst. Zo sprak ik op Darefest Antwerpen over biohacking:

lezing biohacking

Kijk trouwens naar mijn lezingen pagina voor een overzicht van waar en waarover ik heb gesproken. Daar staat ook een lijst met referenties.

Je naam

Je e-mailadres

Maak je keuze

Je telefoonnummer (niet verplicht)

 

Biohacking Meetups

Voor Permanent Beta organiseer ik de meetups rondom biohacking. Hoe gaaf is dat! De komende tijd ga ik in de meetups alle onderdelen behandelen met toonaangevende wetenschappers en experts op dat gebied.

Het handigste is om mijn blog in de gaten te houden of je te abonneren op de meetups van Permanent Beta.

Biohacking kan namelijk gaan over hoe je je eigen biologische systeem kan optimaliseren. Daaronder valt onder andere geneesmiddelen, voeding en (elektronische) technologie.

Daar herken ik mezelf zeker in.

Dit waren de laatste meetups over biohacking die ik heb georganiseerd:

Wat vind je van biohacking? Laat een reactie achter!

Comments

  1. Pingback: Biohacking: DNA hacking en lieveheersbeestjes-sex

  2. Pingback: Hack je kantoor met biophilic design - Lifehacking

Leave a Comment